4 Ocak 2016 günlü sayımızda da ifade ettiğimiz gibi, 1 Ocak 2016 tarihi itibariyle asgari ücret 1.300 lira oldu. Her ne kadar, sağlanan artışın büyük kısmı, vergi kanalıyla geri alınacak olsa da, çalışanlar açısından yine de olumlu bir gelişme.
Ne var ki, asgari ücretin artan yükünün, önemli ölçüde devletçe üstlenilmesi bekleniyordu, tam tersi oldu; yükün büyüğü işverenin omuzunda kaldı. Bazı işverenler, sigorta ödemesini bu ayın sonunda yapacağı için henüz başına gelenin farkında değil, ama işin farkında olanlar, işçi sayısında azaltmaya gitmek üzere hemen hazırlığa koyuldular.
Edinilen bilgilere göre, hemen tüm sektörlerde pek çok firma, acil ve kalifiye eleman dışında yeni eleman alımını durdurduğu gibi, mümkün olan azaltmayı yapmak üzere de düğmeye bastı. Çok işçi çalıştıran firmalardan, yüzlerle ifade edilen rakamlar gelmeye başladı.
Söylentilerin gerçeğe dönüşmesi ve toplu işten çıkarmaların yaşanması halinde, hem Çorum ekonomisi ciddi biçimde sarsılacak, hem de işsizlik trajedilerine yenileri eklenecek. Hükümetin, asgari ücretin yükünü olabildiği kadar işverenin üzerinden alması yanında, piyasalara “can suyu” sağlamak üzere yeni teşvikleri de hayata geçirmesi gerekiyor.
(Haber Merkezi)
Editör: TE Bilisim