Eğitim Sen Çorum Şube Sekreteri Evrim Gülez, Kayseri’de geçen hafta tabancayla intihar eden 12. sınıf öğrencisi 17 yaşındaki Cansel Buse K.’nın, matematik öğretmeni tarafından cinsel istismara uğradığı iddiası ile intihar ettiğini belirterek, Okul idaresi ve yetkililerin genç kızın yardım arayışlarına duyarsız kaldığı, Cansel Buse K.’nın da okulda tecavüzcüsünü görmeye dayanamadığı içinde canına kıydığını ifade etti. 12. sınıf öğrencisi Cansel Buse’nin aslında intihar etmediğini, devlet aklının kadına bakış açısıyla sergilediği duyarsızlık ve suskunlukla katledildiğini anlatan Gülez, Türkiye’de kadına yönelik şiddet ve ölüm istatistiklerinin her geçen gün daha korkunç bir hal aldığını dile getirdi.
2016 yılının ilk ayında 36 kadının erkekler tarafından öldürüldüğüne dikkat çeken Evrim Gülez, “Türkiye’nin geneline baktığımızda kadın düşmanlığı, Diyanet fetvalarının örnek olmasıyla artıyor. Kadınların çalışma hakkına saldırılar gerçekleşmekte, cinsel saldırılar artarak devam etmektedir. Ayrıca savaş nedeniyle toplumun genelinde şiddetin yükseldiği bir durum yaşanıyor ve tüm bu nedenlerden ötürü kadın cinayetleri artıyor” dedi.
Kadınların yaşamlarının iktidar sahipleri tarafından kuşatıldığını ve sadece cinsiyetlerinden dolayı en temel hak olan yaşam hakkının ellerinden alındığını belirten Gülez, yaptığı açıklamada kadına yönelik her türlü şiddetin faillerinin adalet sistemi içindeki boşluklardan faydalandığını, mahkemelerde kolayca iyi hal indirimi alabildiğini söyledi. Şiddetin faillerinin cezasız kalmasının, şiddete uğrayan kadınların ruhsal iyileşmelerinin önünde büyük bir engel oluşturduğunu ifade eden Evrim Gülez, “Cinsiyetçiliğin körüklendiği bir ortamda, kadınların kamusal yaşamdan uzaklaştırılması ve kadın cinayetlerine ‘iyi hal indirimi veren’, tecavüzcüleri ‘aklayan’, tacizde ‘kadının beyanını esas almayan’ sistem kadınları tehdit etmeye devam etmektedir. Bu indirimler verilmeye devam ettikçe, kadınlar bu saldırılara uğramaya devam ediyor.
Eğitim Sen olarak, sadece kadın oldukları için öldürülen Özgecan Aslan ve yüzlerce kadının katlinden sorumlu olan cinsiyetçi ve cinsel saldırıları körükleyen zihniyetin değişmesi için her alanda mücadele etmeye devam edeceğiz. Öldürülen, saldırıya uğrayan, can güvenliği olmayan, şiddet gören tüm kadınlar için sesimizi yükseltmeyi sürdüreceğiz” dedi.
(Haber Merkezi)
Editör: TE Bilisim