Komisyon Başkanı Ünal Cevizci, engelli yurttaşların sosyal ve iş hayatlarında karşılarına çıkan engelleri kaldırmak ve yaşamlarını kolaylaştırmak adına kanunî birtakım değişiklikler ve yeni düzenlemeler getirildiğini hatırlattı.

Engellilerin Evde Bakım Yardımı, Engelli Kimlik Kartı, Özel Bakım Merkezi ve Rehabilitasyon Merkezlerinden Yararlanma, 2022 Maaşı, EKPSS/Kura ile Atama Hakkı, Engelli İş Kurma Projeleri, Korumalı İşyeri Projeleri, Engelli Park Yeri Kullanım Kartı, Ulaşım İndirimleri Hakkı, Muhtaç Aylığı (Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından), Engelliler için AÖF Harç İndirimi Hakkı, Müze ve Ören Yerleri İndirim Hakkı ve kurum inisiyatifi dâhilinde Elektrik, Su, Doğalgaz ve GSM tarife indirimlerinin yanı sıra Gelir Vergisi, Emlak Vergisi, Özel Tüketim Vergisi, Gümrük Vergisi ve Tıbbi, Medikal ve Eğitim Araç Gereçleri İçin KDV İndirimi gibi kazanımlar elde ettiklerini belirten Cevizci şu bilgileri verdi:

“Müdürlüğümüz tarafından ağır engelli vatandaşlarımıza bakmakta olan bakıcılarına aylık net asgari ücret tutarında 960,58 TL. evde bakım yardımı ödenmektedir.

İlimiz genelinde evde bakım yardımı için toplam 10 bin 611 engelli vatandaşımız başvuruda bulunmuş, bunlardan 4301’i hâlen yardım almaktadır.

Ağır engelli olup özel bakıma ihtiyaç duyan vatandaşlarımıza yönelik Sungurlu ve Lâçin ilçesinde toplam 187 kişi kapasiteli 2 adet Özel Bakım Merkezi bulunmaktadır. Bu özel bakım merkezleri tam kapasite ile hizmet vermektedir. Bakanlığımız tarafından bu merkezlerde kalmakta olan engelliler için özel bakım merkezlerine kişi başı aylık 2 net asgari ücret tutarında 1921,16 TL. ödeme yapılmaktadır.”

(Recep SERBES)

Editör: TE Bilisim