5510 sayılı kanunla ev hanımlarına sigortalı olma imkânı sağlandığını hatırlatan Komisyon Başkanı Karagöz, kanuna göre belli şartları sağlayan ev hanımlarının daha düşük primlerle isteğe bağlı sigorta yaptırarak emeklilik hakkı elde edebileceklerini söyledi.

Abdurrahman Karagöz, ev hanımlarının isteğe bağlı sigortalı olabilmeleri için; havlu, örtü çarşaf, çorap, halı, kilim, dokuma mamulleri, örgü, dantel, her nevi nakış işlerini ve her nevi turistik eşya, hasır, sepet, süpürge, paspas, fırça, çiçek ip ve urgan gibi eşyaları kendi imkânlarıyla çalışarak üretip ve satışını yapmaları, kendi işinde aktif olarak çalışmaları ve işin başında bulunmaları; ticari, tarımsal ya da mesleki faaliyetlerinden dolayı Gelir Vergisi’ne tabi olmamaları ve bir işverene bağlı olmadan kazancını yürütmeleri gerektiğini aktardı.

Ev hanımlığı sigortasına başvuru için öncelikle Vergi Dairesi’nden gelir vergisi mükellefi olmadığına dair yazı alınması ve “İsteğe Bağlı Sigorta Giriş Bildirgesi” doldurulması gerektiğini vurgulayan Karagöz şu bilgileri paylaştı:

“Ev hanımlarının isteğe bağlı sigortalılıkları, talep tarihini takip eden günden itibaren başlatılır. Vergiden muaf olarak evde el işi yapan kadınlar prime esas kazancın alt ve sınırı arasında olmak kaydıyla kendileri tarafından belirlenecek kazancın yüzde 3 oranında prim ödemektedirler.

5510 sayılı kanuna göre ilk defa işe girenlerin isteğe bağlı olma şartları; T.C. Vatandaşı olmak, Türkiye’de ikamet etmek, 18 yaşını doldurmaktır.

Emeklilik şartları ise 5400 Gün 15 Yıl 61 yaşını doldurduğunda kısmi emeklilik maaşı bağlanır. 900 gün 25 yıl 58 yaşında tam aylık bağlanır. Prim tutarı 570 TL’dir.

İsteğe bağlı giriş bildirgesinin doldurularak kuruma intikal ettiği tarihi takip eden günden sigortalılığı başlatılır.

Ev hanımı olarak örgü, dantel ve el işi yaparak geçimini sağlamaya çalışan ev kadınlarının vergi dairesinden alacağı vergiden muaftır yazısıyla gelmeleri hâlinde aylık primleri 490 TL olarak, indirime tabi tutulmaktadır.

Ayrıca tüm kadınlar için sigortalı olduktan sonra yapmış oldukları doğumdan dolayı her çocuğa 2 yıl olmak üzere, 3 çocuk için toplam 6 yıl doğum borçlanması yapabilirler.”

(Recep SERBES)

Editör: TE Bilisim