Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın kırmızı et fiyatlarında tavan fiyat uygulamasına gidileceğini açıklamasının ardından gözler kasaplara çevrildi. Bakan Faruk Çelik, geçtiğimiz günlerde sektör temsilcileriyle ette tavan fiyatı için mutabakata vardıklarını açıklamış; karkas yağsız etin tavan olarak 23,2 lira, yağsız karkasın 21,8 lira, kasapta yoğun olarak kıyma fiyatının 32 lira ve kuşbaşının ise 34 lira olması yönünde görüş birliğine varıldığını söylemişti.
Ancak Çorum’daki kasaplar tavan fiyat uygulamasını “rasyonel” bulmadıklarını belirterek, “Bizim para kazanabilmemiz için karkas etin maliyetinin 19 lira düzeyinde olması gerekir. Aksi takdirde tavan fiyat uygulaması bizi bitirir.” şeklinde görüş belirtiyorlar. Çorumlu kasaplar ayrıca et fiyatlarının “normalleşmesi” için ithal etin çözüm olmayacağını, mutlaka yerli üreticinin desteklenmesi gerektiğini de vurguluyorlar.


Et fiyatlarının artışında, hammadde girdilerinin yüksek oluşu ve denetimsizce yapılan dişi hayvan kesiminin de büyük bir rolü var.

“TAVAN FİYAT UYGULAMASI KÜÇÜK KASAPLARI BİTİRİR”
Ilıca Caddesi’nde Kasap Oktay adıyla faaliyetlerini sürdüren Oktay Pak, Bakanlığı açıkladığı tavan fiyat uygulamasının küçük kasapları bitireceğini iddia etti.
Oktay Pak, kasapların en az yüzde 15 dolayında giderleri olduğunu belirterek, “Bizim para kazanabilmemiz için karkas etin maliyetinin 19 lira düzeyinde olması gerekir. Bakanlığın belirlediği tavan fiyatlar, bizim gibi küçük ölçekteki kasapları bitirir.” dedi.
Ülkemizde canlı hayvan sayısının azlığına rağmen yüksek miktarda kesim yapıldığına dikkat çeken Oktay Pak, dünya genelinde gıda sektöründe yaşanan daralmanın da et fiyatlarının artışında etkili olduğunu söyledi.
Oktay Pak, “Ben genel olarak et ithaline karşıyım. Et ithali birkaç yıl önce de denendi ancak olumlu bir sonuç alınamadı. Yurt dışından canlı hayvan ya da et ithal edilmesi sadece geçici bir rahatlık sağlayabilir. Üstelik yerli üreticiyi sıkıntıya sokar. Et fiyatlarının düşmesi için en iyi çözüm üreticinin desteklenmesidir. Hammadde girdilerinin yüksekliği üreticiyi zor durumda bırakmaktadır.” diye konuştu.
Son yıllarda kırsal kesimden şehirlere aşırı bir göç yaşandığını vurgulayan Oktay Pak, “Köylerde genç nüfus diye bir şey kalmadı. Aşırı göçten dolayı köyler boşaldı. Köylerde kalan 60 yaş üstü insanlar da hayvancılık yapamıyor. Bütün bunlar ülkemizdeki besiciliği etkiliyor ve karşımıza üretim azlığı ve fiyat artışı olarak çıkıyor.” şeklinde görüş belirtti.


Kasap Oktay Pak

Ilıca Caddesi’nde faaliyet gösteren Kasap Oktay Pak, ette tavan fiyat uygulamasının küçük kasapları bitireceği görüşünde…

“YÜKSEK MALİYETLERE RAĞMEN ÇORUM’DA ET FİYATLARI NORMAL”
Bahabey Caddesi’nde bulunan Kasap Murat Kesen de etteki üretim maliyetlerinin yüksek oluşuna dikkat çekerek, “Ben aslında yüksek üretim maliyetlerine göre Çorum’da etin yine de ucuz olduğunu düşünüyorum. Bir çuval yemin 52 lira olduğunu göz ardı edemeyiz. Yem, saman, yulaf ve yonca fiyatlarının yüksek olması besiciyi zor durumda bırakıyor. Yüzde 8 KDV ve yüzde 1 stopaj gibi hammadde girdileri oldukça yüksek seviyede seyrediyor. Dolayısıyla Bakanlığı öngördüğü tavan fiyat uygulamasının hayata geçirilmesi biraz zor görünüyor. Ayrıca dişi hayvan kesiminin yüksek miktarda ve denetimsiz şekilde yapılıyor olması, et üretimini azaltan en önemli faktörlerden biri. Et fiyatlarının normalleşmesi için ithal etin de pek çözüm olacağını sanmıyorum.” ifadelerini kullandı.



Bahabey Caddesi’nde bulunan Kasap Murat Esen ise “Et fiyatlarının normalleşmesi için ithal etin çözüm olacağını sanmıyorum.” dedi.

Kasap tezgâhlarına yansıyan bazı et fiyatları şu şekilde:
Yemeklik kıyma: 36 TL.
Orta yağlı özel dana kıyma: 39,50 TL.
Dana antrkot: 45 TL.
Dana biftek: 43 TL.
Dana kuşbaşı: 41,50 TL.
Dana lop et: 42 TL.
Dana rosto: 41,50 TL.
Dana tranç: 39 TL.
Dana kaburga kıymalık: 38 TL
Dana kıyma: 27,50 TL.
Kuzu pirzola: 44 TL.
Kuzu kuşbaşı: 43 TL.
Kuzu gerdan: 29 TL.
Kuzu kol: 34 TL.
Kuzu sırt: 34,50 TL.
Kuzu but: 35 TL.

- Elif Suar TURALI ve Recep SERBES’in Özel Haberi -

Editör: TE Bilisim