Vali Yardımcısı Recep Yüksel ile beraberindeki heyet ekiplerin Alaca Akpınar Kışlağı’ndaki çalışmaları inceledi.

Çalışmalarla ilgili bilgi veren Tarım ve Orman İl Müdürü Orhan Sarı, süne ve kımıl zararlısına karşı 2019 yılı eylem planı hazırladıklarını söyledi. Çorum’da süne ve kımıl zararlısının fotoğrafını ortaya koyacaklarını vurgulayan Orhan Sarı, kaliteli buğday için bu zararlılarla mücadelenin önemine de değindi. Çorum’da süne ve kımıl zararlısı popülasyonunu 5 evrede 8 kışlakta inceleyeceklerini belirten Orhan Sarı, hasat sonrası yapacakları incelemenin ardından ise belirledikleri değerlerin sınırın altında kalırsa biyolojik mücadeleye, üstüne çıkarsa da kimyasal mücadeleye döneceğini bildirdi.

Doğal dengeyi bozmama adına biyolojik mücadeleye önem vereceklerini, çünkü kimyasal yani ilaçlı mücadelenin zararlılar kadar yararlı böcekleri de öldürdüğünü anlatan Sarı, doğaya salacakları kekliklerin avcılar tarafından vurulmamasını istedi. Mevcut değerlere göre biyolojik mücadelenin yeterli olduğunu anlatan Sarı çalışmalarında kendilerine destek veren başta Valilik, Ticaret Borsası ve Ziraat Odası olmak üzere ilgili kurum ve kuruluşlara da teşekkür etti.

Alaca Akpınar Kışlağı’ndaki inceleme sonunda görüşlerini dile getiren Ticaret Borsası Başkanı Naki Özkubat ise bu çalışmaların üreticinin hububatının değerini bulması için önemli olduğunu dile getirdi.

Ticaret Borsası’nda geçen yıl yapılan ürün satışında süneli buğdayın yüzde 15-20 oranında daha ucuza satıldığını görerek süne ile mücadele kapsamında laboratuvarlarında ilk kez süne tespiti yaparak ilgili kurumlara bildirdiklerini anlatan Özkubat, “Borsa olarak bu mücadelenin organize şekilde yapılması gerektiğine inandık. Bu konuda yaptığımız toplantılarda 4-5 yıllık uzun vadeli bir eylem planı oluşturduk. Şimdi sayımla başlayan bu mücadelede doğaya keklik salınımı, ağaçlandırma çalışmaları ve eğitim faaliyetleri yer alacak. İkinci yıldan itibaren biyolojik mücadeleye ağırlık verilecek olan çalışmalar sayesinde inşallah çiftçimizin ürününde kalite ve verim artar. Ekonomik kayıpları da önleriz” diye konuştu.

Ticaret Borsası Meclis Başkanı Yılmaz Kaya da çiftçinin daha kaliteli ve verimli ürün alabilmesi, ürününün değerini bulabilmesi adına başlatılan çalışmalara emeği geçen başta Valilik olmak üzere kişi, kurum ve kuruluşlara teşekkür etti.

(Volkan SINAYUÇ)

Editör: TE Bilisim