Eti Anadolu Lisesi Konferans Salonu’ndaki etkinliğin ilk bölümü şehitler anısına söylenen “Sarıkamış Türküsü” ile başladı. Gökhan Altan’ın gitarıyla, Altan Bekar ile Bora Gökgöz’ün bağlamalarıyla eşlik ettiği birbirinden güzel deyişler, Hacıbektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı Çorum Şubesi Korosu tarafından seslendirildi.
Şah Hatayi’nin, Dedemoğlu’nun, Dertli Divani’nin, Pir Sultan’ın, Teslim Abdal’ın deyişlerini seslendiren koroyu Çorum’un tanınmış seslerinden Nazlı Kalender Eryücel yönetti.
Etkinlikte daha sonra ise Hıdırellez’in kültürümüzdeki yeri üzerine bir konferans verildi. Öğrencilerin, öğretmenlerin, konukların ilgiyle dinlediği konferansın açılışında Hitit Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Adem Korukçu konuştu. Hacı Bektaş Veli Araştırma ve Uygulama Merkezi’nin amacına ve çalışmalarına ilişkin bilgi veren Korukçu, merkezde düzenlenen seminerlere tüm Çorumluları davet etti.
Hıdırellez’in kültürümüzde bir bahar bayramı olarak kutlandığını dile getiren Hitit Üniversitesi Araştırma Görevlisi Altuğ Ortakçı ise “Kültürümüzde Hıdırellez” konulu bir sunum yaptı.
Günümüzde sözlü gelenekten bağın koptuğunu hatırlatan Ortakçı, “Toplumlar kültürlerini bilmeden, geçmişlerinden değer almadan geleceği kuramaz. Bu nedenle somut olmayan kültürel mirasın bilinmesi, korunması gerekir. Hıdırellez de bunlardandır. Hıdırellez gibi törenler birleştiricidir” dedi.
Nazlı Kalender Eryücel’in güçlü yorumu eşliğinde dönülen semahlarla sona eren etkinliğin kapanışında konuşan Okul Müdürü Mustafa Ünlü de emeği geçenlere teşekkür etti.
(Haber Merkezi)
Editör: TE Bilisim