Bu bağlamda Arkeoloji Bölümü öğrencileri Çorumlu Eğitimci-Yazar Ethem Erkoç, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü öğrencileri ise Çorumlu Eğitimci-Yazar Abdulkadir Ozulu ile bir araya geldiler. Ethem Erkoç, Arkeoloji Bölümü öğrencilerine Hatışoğlu Konağı özelinde Çorum’daki köy odaları hakkında bilgi verdi.

Uzun yıllar ailesine ait olan ve 150 yıllık bir geçmişi bulunan konağın ihtiyaç sahibi insanlara geçici konaklama sağladığını, yemek temin ettiğini anlatan Erkoç, henüz otel kavramı yokken han ve kervansarayların bu işlevi gördüğünü belirtti. Köy odalarının han ve kervansaraylardan farklı olarak seyahat ederken mola veren kişilerden herhangi bir ücret talep etmeden Allah rızası için hizmet verdiklerinin altını çizdi. Ayrıca köy odalarının köylülerin toplanıp sohbet ettikleri, misafirlerini ağırladıkları yerler olduğunu da sözlerine ekledi.

Çorum Kent Kültürü dersi kapsamında gerçekleşen ikinci etkinlikte Abdulkadir Ozulu ile Türk Dili ve Edebiyatı bölümü öğrencileri buluştu. Derste, çocukluk anılarından hareketle 1940’lı yıllarda Çorum’un mekan özelliklerinden söz eden Ozulu, esnaf ve çarşı hakkında ayrıntılı bilgiler verdi.

Çarşının adeta bir fabrika gibi işlediğini vurguladı. Tabak (debbağ), tuzcu, seyyar fotoğrafçı gibi bugün artık tarihe karışan iş kollarında çalışan esnafın nasıl bir anlayışla çalıştıklarını nükteli ve canlı bir üslupla nakleden Ozulu, o günkü Çorum’un kendine has yaşayışının edebî metinlere yansıdığını belirtti. Bedri Rahmi Eyüboğlu, Hıfzı Veldet Velidedeoğlu gibi şair ve yazarların eserlerinden bu yansımaların takip edilebileceğini örneklerle gösterdi.

(Haber Merkezi)

Editör: TE Bilisim