Asgari geçim indiriminin, medeni bir vergi sisteminin en önemli unsurlarından biri olduğunu söyleyen Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, “Asgari geçim indiriminin Türk esnaf ve sanatkârı için de uygulanmasına yönelik yasal düzenlemeler bir an önce hazırlanmalı ve hayata geçirilmeli” dedi.

“TÜRKİYE’DE SADECE ÜCRETLİLER İÇİN VAR”

Asgari düzeyde bir yaşam standardı için gerekli kazancın mutlaka vergi dışı kalması gerektiğini ifade eden Palandöken, yaptığı yazılı açıklamada, “Asgari geçim indirimi, ülkemizde yalnızca ücretliler için uygulanıyor. Oysa bu sistem beyanname veren tüm mükellefleri de kapsamalı” diye konuştu.
Asgari geçim indiriminin dünyadaki bütün gelişmiş ülkelerde uygulandığını dile getiren Palandöken, “Bir esnafın yıllık kazancının İngiltere’de 10.600 Sterlin’i, Almanya’da 8.354 Avro’su, Fransa’da 9.690 Avro’su ve Amerika Birleşik Devletleri’nde de 6.300 Doları vergi dışı. Ülkemizde ise böyle bir uygulama yok. Medeni bir gelir vergisi sisteminde bu uygulamanın mutlaka yer alması gerekir” şeklinde konuştu.

“ASGARİ GEÇİM İNDİRİMİ VERGİYE GÖNÜLLÜ UYUMU SAĞLAR”

Asgari geçim indiriminin esnaf ve sanatkâra uygulanmamasının kayıt dışılığı da artırdığını belirten Palandöken, “Evine ekmek, süt, meyve, sebze götürme derdindeki esnafa, bu harcamaların karşılığında kazandığın paradan vergi öde demek, kayıt dışılığın artmasına neden olur. Oysa bu temel giderler için kazanılan kazançtan vergi alınmaması gerekir. Böylelikle vergiye gönüllü uyum da sağlanmış olur” dedi.
(Haber Merkezi)
Editör: TE Bilisim