Eğitim-Bir-Sen Çorum Şube Başkanı Tahir Eşkil, öğretmenlerin Anayasa’ya aykırı bir şekilde ücret almadan nöbet tutmak zorunda bırakıldıklarını belirterek, “Kanuni dayanağı olmayan bir çalışma koşulu yönetmelikle öğretmenlerimize dayatılmaktadır. Öğretmenlerimiz, hukuka aykırı bir şekilde karşılığı ödenmemiş bir görevle bağlı kılınmışlardır. Diğer taraftan, bu görev için hiçbir ilave ücret ödenmemekte, yani karşılığı ödenmemiş bir emek, öğretmenlerimizden beklenmektedir.” diye konuştu.
Tahir Eşkil, konuyla ilgili başlatılan imza kampanyasında yaptığı açıklamada şunları söyledi:
“Öğretmenlik mesleğinin asli bir unsuru olmayan ancak buna rağmen sorumluluğu son derece geniş olan bu görevin idari nitelikli bir görev olduğu, bu itibarla mesleğin ifasını doğrudan ilgilendirmeyen bu türden tedbirlerin öğretmenlerin üzerine yıkılmaması gerektiği açıktır. Bu nedenle, temizlik ve güvenlik gibi, okul ortamının ve öğrencilerin güvenliğinin ve esenliğinin sağlanması noktasında eğitim-öğretime yardımcı bir unsur niteliğinde olan bu görevin öğretmen haricindeki görevlilerce yürütülmesi kamu hizmetinin doğası gereğidir. Anayasa’nın ‘Ücrette adalet sağlanması’ başlıklı 55. maddesinde, ‘Ücret, emeğin karşılığıdır. Devlet, çalışanların yaptıkları işe uygun adaletli bir ücret elde etmeleri ve diğer sosyal yardımlardan yararlanmaları için gerekli tedbirleri alır’ hükmü ve ‘Zorla çalıştırma yasağı’ başlıklı 18. maddesinde ise ‘Hiç kimse zorla çalıştırılamaz. Angarya yasaktır’ hükmü yer almaktadır. Hâl böyleyken, yönetmelik zoruyla ceza tehdidi altından zorla nöbet görevi verilmesinin ve karşılık olarak hiçbir ücret ödenmemesinin angarya niteliğinde olduğuna kuşku yoktur. Kamu kurumlarında yapılan her nöbet görevinin bir karşılığı bulunmaktadır. Millî Eğitim Bakanlığı’na bağlı eğitim kurumlarında nöbet görevinin bir karşılığının olmamasının izah edilecek bir tarafı yoktur. Toplu sözleşme masasının yanı sıra Kasım 2013, Mart 2014 ve Kasım 2014 Kamu Personeli Danışma Kurulu toplantılarına da taşıdığımız ‘Eğitim kurumlarında görevli yönetici ve öğretmenlerce fiilen yerine getirilen nöbet görevi karşılığında, nöbet tutulan her gün için ek ders ücreti ödenmesi’ yönündeki talebimizin geçen süre zarfında karşılanması noktasında somut bir adım atılmaması üzerine haklı davamızda kamuoyu bilinci oluşturmak ve acil çözüm bekleyen bu sorunu, konunun muhataplarının dikkatine sunmak amacıyla böyle bir kampanya başlattık. Angaryaya hayır diyor, nöbet görevi için ücret istiyoruz.”
Tahir Eşkil ayrıca ek ders esaslarındaki eşitsizliklerin giderilerek ders birim ücretlerinin iki katına çıkarılması ve halk eğitim merkezleri ile okullarda ücretsiz olarak verilen takviye kurslarında görev alan memur ve hizmetlilerin ücretlendirilmesi konusunda da ivedilikle düzenleme yapılması gerektiğini sözlerine ekledi.
(Recep SERBES)
Editör: TE Bilisim