Kısa adı TÜÇİAD olan Türkiye-Çin Healk Cumhuriyeti İşadamları ostluk ve Dayanışma Derneği’nin Genel Başkanı olan hemşehrimiz Kemal Koçak, aynı zamanda Çorum Eğitim ve Kültür Vakfı (ÇEKVA) Antalya Şube Başkanı.
China Academy stajyerlerinden Fatma Büşra Bozok, 2014’ün sonunda Kemal Koçak ile bir söyleşi yaparak TÜÇİAD’ın amaçlarını ve çalışmalarını kamuoyuna duyurdu.
İPEK YOLUNU CANLANDIRMAK
Kemal Koçak, bu söyleşide, Türkiye ile Çin arasında daha sağlıklı ticari ilişkilerin kurulmasını ve İpek Yolu ticaretinin canlandırılmasını amaçladıklarını belirterek, ciddi ve güvenilir işadamlarını örgütleyip aralarında güçbirliği sağlayarak, birlikte üretme ve birlikte satmaya yönelik bir ticari prensip çerçevesinde işadamlarını bir çatı altında toplamayı amaçladıklarını, Çin Büyükelçiliği’nin de desteğiyle, Hong Kong, Pekin ve Şangay’da görev yapıp yurda dönmüş eski diplomatların, ticaret müşavilerinin de katılımıyla TÜÇİAD’ın kurulduğunu anlattı.
İLLERE TEMSİLCİLİKLER VERİLİYOR
Derneğin Türkiye için misyonunu “iki ülkenin işadamları arasında iletişim kurarak sorunsuz işbirliği sağlamak ve danışmanlık açısından referans noktası olmak” şeklinde ifade eden Kemal Koçak, Türkiye’deki Çin’le ilgili tüm sivil toplum kuruluşlarını bir federasyon çatısı altında toplamayı amaçladıklarını, Ticaret ve Sanayi Odaları ile temas kurarak, güvenilir işadamlarına temsilcilik vermeye çalıştıklarını, Türk ve Çin yasalarını titizlikle inceleyerek sıkıntısız ticaret yapabilmeleri için üyelerine kolaylık sağlamaya çalıştıklarını söyledi.
ÇİNCE KURSLAR BAŞLATILDI
Hemşehrimiz Kemal Koçak, protokol yaparak Antalya Halk Eğitim Merkezi’nde Çince kursları başlattıklarını, Pekin’den opera ve tiyatro gösterilerini Antalya’ya taşıdıklarını, kardeş şehir ilişkileri geliştirdiklerini, karşılıklı ziyaretlerle dostluğu pekiştirdiklerini kaydetti.
Çeşitli üniversitelerde seminerler düzenlediklerini,İstanbul TÜYAP’ta 250 Çin firmasının katılımıyla fuar organize ettiklerini belirten Koçak, “Çinlilerin ucuz girdilerinden yararlanarak birlikte, kaliteli mallar üretip yine birlikte dünyaya satabiliriz. Bunun zeminini oluşturma çabasındayız” diye konuştu.
ÇİN MALIYLA TANIŞMAMIŞ İNSAN YOKTUR
TÜÇİAD Genel Başkanı Kemal Koçak,Çin’le ticaret yapmak isteyen işadamlarına tavsiyeleri sorulduğunda ise, birinci koşulun “dil öğrenmek” olduğunu vurgulayarak, “Çin'de 1,5 milyar insan tarafından konuşulan bir dil, hatta bir o kadar da dünyanın her tarafına yerleşmiş ve konuşan Çinlilerin olduğu dikkate alınırsa Çincenin önemi kendiliğinden ortaya çıkıyor. Ayrıca bu gün dünya da hiçbir kimse yoktur ki, Çin mallarıyla karşılaşmamış ve de kullanmamış olsun” dedi.
Koçak sözlerini şöyle sürdürdü:
“Bu gün birçok işyerimizde ve fabrikamızda, artık Batının çok pahalı makinaları yerine, aynı kalitede olmasına rağmen çok daha ekonomik rakamlara mâl edilen Çin teknolojisi kullanılıyor ve hiçbir sorun da yaşanmıyor. Çünkü, Çin’de çok kaliteli mallar da üretiliyor. Önemli olan doğru ilişkiler kurulabilmesi ve her iki ülkenin yasalarına uygun sözleşmeler yapılabilmesi.
Ayrıca işadamlarımız, Çin’in ticarette doyuma ulaşmış bazı şehirlerine odaklanmış durumdalar. Oysa Çin’in büyük kolaylıklar, muafiyetler sağlanan başka bölgeleri, eyaletleri de var.”
DÜNYANIN ORGANİZE SANAYİ BÖLGESİ
Çin’in çeşitli eyaletlerinde temsilcilikler açmaya yöneldiklerine de değinen Kemal Koçak, “Biz ışık tutacağız, tecrübelerimizi yansıtacağız, gençler de yürütecek. Gençlerimize tavsiyem, Dünyanın Organize Sanayi Bölgesi hâline gelmiş Çin'i ve Çinceyi önemsesinler” şeklinde konuştu.
Editör: TE Bilisim