KESK’e bağlı Büro Emekçileri Sendikası (BES), 2013 yılında yapılan toplu sözleşme sonrası yaşadıkları ekonomik kayıplara karşı ve özlük hakları için bir günlük greve çıktı. AKP’nin, emekçilerin taleplerine karşı ‘Kaynak yok’ bahanesi yarattığını ifade eden büro emekçileri, AKP iktidarının 13 yıl boyunca emekçilere düşük zam, işçilere düşük ücreti reva gördüğünü bildirdi. Emekçiler “Taşeron, esnek, güvencesiz, kuralsız çalışma biçimlerini kabul etmiyoruz” dedi.
BES 2013 yılında Memur Sen’le Hükümet arasında imzalanan ve “satış sözleşmesi” olarak adlandırdıkları toplu iş sözleşmesinden dolayı yaşadıkları hak gaspları için dün grev yaptı. Bürü emekçileri Vergi Dairesi önünde bir araya geldi. Burada, Soma’da yaşamını yitiren madenciler için saygı duruşu yapan emekçilere, KESK, Tüm Bel-Sen ve Eğitim Sen yöneticilerinin yanı sıra HDP milletvekili adayları Muharrem Özünel, Hasibe Beyaz ve EMEP Merkez İlçe Başkanı Feyzullah Aygün de destek verdi.
BES Şube Başkanı Ertuğrul Alper, “Cumhurbaşkanının ‘Türkiye’yi AŞ gibi yöneteceğiz’ söylemi, AKP’nin emekçileri güvencesiz ve insanlık dışı çalıştırma politikasının zirveye ulaştığı noktadır. Soma katliamı sonrası ‘Madenleri Avrupa standartlarına taşıyacağız’ diyen hükümetin Meclise getirdiği torba yasa Türkiye'yi bir taşeron cennetine çevirmeyi planlayan düzenlemedir. AKP Soma’dan ders çıkartmadığını göstermiştir.
7 Haziran seçimleri yaklaşırken, özellikle AKP’nin seçim beyannamesinin çalışma yaşamı ile ilgili bölümünde, hakkaniyetten, insan onurundan, katılımcılıktan, eşitlikten, işçi sağlığı ve iş güvenliğinden sıkça bahsedilmekte, “yaptık, yapacağız” ile biten oldukça fazla cümle yer almaktadır. İşçinin alın teri kurumadan hakkının verilmesini ilke edindikleri vurgusu yapılmaktadır.
Büro emekçileri olarak ayrımcılığa karşı eşitlik, haksızlıklara karşı adalet ve insanca bir yaşam talebi için sendikamız öncülüğünde yıllardır yaptığımız eylem ve etkinlikleri gözümüzün önüne getirdiğimizde, AKP’nin seçim beyannamesi aklımıza “aynı ülkede mi yaşıyoruz? eğer aynı ülkede yaşıyorsak bu ülkeyi 12 yıldır başka bir parti mi yönetiyor?” sorularını aklımıza getirmektedir” şeklinde konuştu.

BÜRO EMEKÇİLERİNİN TALEPLERİ
Ağustos ayında imzalanacak ve 2016-2017 yıllarını kapsayacak toplu sözleşmeye dair “Yeni bir satış sözleşmesine izin vermeyeceğiz” diyen Alper, , emekçilerin taleplerini ise şöyle sıraladı:
2013 yılın toplu sözleşmesinden kaynaklı kayıplarımız karşılanmalı, insanca yaşanacak ücret verilsin. 666 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile gasp edilen gelir kayıplarımız karşılansın. Açlık sınırı altındaki ücretler vergi dışı bırakılsın, yoksulluk sınırı altındaki ücretler ise ilk vergi diliminde değerlendirilsin. Kadrolaşmaya son verilsin, personel alım ve yükselme sınavlarında adalet sağlansın. Angaryaya son verilsin. Temel kamu hizmetleri nitelikli ve ücretsiz olsun.
(Taner ŞİMŞEK)
Editör: TE Bilisim