Halk arasında Erzurum Dede adıyla bilinen Abdülcebbar Dede Türbesi’nin etrafındaki yapıların yıkımına başlanırken, türbenin çevre düzenlemesi ve etrafındaki alanın mesire alanı olarak planlanması çalışmaları Hıdrelleze kadar yetiştirilecek.

Türbe etrafındaki çalışmaları yerinde inceleyen Belediye Başkanı Muzaffer Külcü, “Belediyemiz şehrin manevi yönünden değer taşıyan bölgeleri ile ilgili imar ve ihya çalışmalarını düzenli olarak devam ettiriyor.

Daha önce Hıdırlık’ta geniş bir rekreasyon çalışması yaparak o bölgeyi nezih bir ortam haline getirmiştik. Aynı şekilde camiler ve Kur’an kurslarına yönelik çalışmalarımızı da devam ettiriyoruz.

Bunlara benzer bir çalışmayı da Erzurum Dede bölgesine yapıyoruz. Hıdrelleze kadar bu bölgeledi çalışmaları tamamlayarak, daha sık ziyaret edilen bir alan haline getireceğiz” dedi.

Külcü, yaptığı açıklamada şu bilgileri verdi:

“Halk arasında Erzurum Dede yâda Erzurum Sultan olarak bilinen buradaki zatın isminin Abdulkadir Cebbar olduğu ve Abdulkadir Geylani hazretlerinin evlatlarından olduğu rivayet edilir. 14’üncü yüzyılda bu bölgeye ilim ve irşat çalışmasını yürütmek amacıyla gönderildiği rivayet edilmekte. Türbenin herhangi bir vakfı yok. Dolayısıyla sabit bir geliri de bulunmuyor. Genellikle bağışlarla yaşatılmaya gayret edilmiş.

Bu bölgede komple bir çalışmayla Çorum’a güzel bir alan kazandırılmış olacak. 2009 yılında göreve geldiğimizde bu bölge, sanayi alanı olarak planlanmıştı. Bizim dönemimizde yapılan yeni imar çalışmasıyla birlikte Çorum’da herkes tarafından bilinen Erzurum Dede bölgesinde 21 bin metrekare büyüklüğünde bir park ortaya çıkarıldı. Türbe tamamen yenilenecek. Bu alanda bisiklet yolu, yürüyüş yolu ve geniş bir piknik yeri olacak.

Bizim dinimizde türbelerin yerinin ne olduğu bellidir. İbadetimiz her zaman Allah içindir. Bunu bilerek buradaki çalışmaları yapıyoruz.

Bu bölgedeki rekreasyon çalışmasının maliyeti 2 milyon lira. Hava şartlarında anormal bir durum olmazsa Hıdrelleze yetiştireceğiz.”

Külcü’nün açıklamasının ardından iş makinaları, türbe çevresindeki binaların yıkımına başladı.

(Taner ŞİMŞEK)

Editör: TE Bilisim