KESK’e bağlı Büro Emekçileri Sendikası (BES) Çorum Şube Başkanı Ertuğrul Alper, Cumhurbaşkanı Erdoğan’a hakaret ettiği iddiasıyla dün hâkim karşısına çıktı. Alper’in 27 Kasım 2015 tarihinde Cumhuriyet Gazetesi yazarları Can Dündar ve Erdem Gül’ün tutuklanmasına ilişkin yapılan basın açıklaması ve destek eyleminde yaptığı konuşmadan dolayı Cumhurbaşkanı’na hakaret gerekçesiyle Çorum 4. Asliye Ceza Mahkemesi’nde yargılanmasına başlandı. Davaya BES Şube Başkanı Ertuğrul Alper ve avukatları katıldı.
Çorum 4. Asliye Ceza Mahkemesinde görülen duruşmayı BES Genel Başkanı Fikret Aslan, BES Genel Sekreteri Ahmet Kesik, KEKSK Dönem Sözcüsü ve Eğitim-Sen Şube Başkanı Mehmet Öztürk, Sağlık Emekçileri Sendikası Çorum Şube Başkanı Merter Kocatüfek ile çok sayıda sendika üyesi izledi. Mahkemede ifade veren Ertuğrul Alper, "Erdoğan Diktatörlüğü" şeklindeki sözlerinin tamamen basın bildirisi olduğunu ve anayasal eleştiri hakkını kullandığını söyledi.
Cumhurbaşkanlığını ya da Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı hedef almadığını söyleyen Alper, "Şahsiyete yönelik herhangi bir söz söylemedim, bu açıdan ben müsnet suçtan beraatımı talep ediyorum. Söz konusu dönemde ben KESK dönem sözcüsü olarak görev yapmaktaydım, daha öncesinde değişik medya organlarını, yayın gruplarınca hazırlanmış, harmanlanmış söz ve demeçlerden oluşan basın bildirisini okudum. İddianamede bana atfedilen Erdoğan Diktatörlüğünün savcısı olmayı tercih eden şeklindeki sözlerle başlayıp devam eden ve suç konusu oluşturduğu iddia edilen demeç bir basın metnidir, basın bildirisidir. Basın demecidir, tamamen anayasal hakkımı kullandım. Anayasada geçen eleştiri hakkımı kullandım. Bu sözlerle Cumhurbaşkanlığını ya da Cumhurbaşkanını hedef almadım. Beraatımı istiyorum” dedi.
Duruşma hâkimi ise Anayasa Mahkemesi'ne müzekkere yazılarak TCK 299’ncu maddesinin Anayasa'ya aykırılığına konu olan bir somut norm denetimi yoluyla iptal başvurusunun bulunup bulunmadığı var ise Anayasa Mahkemesi dosyasının esas numarasının ne olduğu konusunda mahkemece bilgi verilmesinin isteneceğini söyledi. Dava ileri bir tarihe ertelendi.
Mahkeme çıkışında gazetecilere açıklama yapa BES Genel Başkanı Fikret Aslan, Türkiye'de Cumhurbaşkanı’na hakaret gerekçesiyle binlerce davanın olduğunu belirterek, ortada bir suç olmadığını tamamen bir fikir açıklaması ve beyanı olduğunu davanın takipçisi olacaklarını söyledi. (Yusuf ÇINAR)
Editör: TE Bilisim