İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Erkan Elfaz Ermiş, dünyanın artık büyük bir köy olduğunu kaydederek, “Bu büyük köy içerisinde yerimizi alarak ismimizle birlikte markalarımızı oluşturarak marka değerleri haline gelmemiz gerekmektedir” dedi.
Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası Konferans Salonu’nda düzenlenen “Coğrafi İşaretleme ve Markalaşma” konulu panelde bir açılış konuşması yapan Ermiş, globalleşmenin fayda ve zararlarının tüm ülkeler için tartışılır hale geldiğini söyledi.
Ermiş, konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Coğrafi işaretler, belirli bir bölgeden kaynaklanan ya da belirgin bir niteliği, ünü veya diğer özellikleri itibariyle bu bölge ile özdeşleşmiş bir ürünü gösteren işaretlerdir.
Coğrafi işaret tescili özellikle iki nedenle yapılır: Coğrafi işarete konu olan ürünün standardının ve geleneksel özellikteki üretim metodunun korunması. Coğrafi işaretler, ürüne pazarlama gücü katar ve bir tekel hakkı olmayıp ürünün gerçek üreticilerini koruyan kolektif bir hak olduğundan kırsal kalkınmaya aracılık eder ve ülke ekonomisine katkı sağlar. Bu anlamda coğrafi işaretleme çok önemli olup, bu konuda ilimizde coğrafi işaret almış ürünlerimiz vardır. Bunlar; Çorum leblebisi, İskilip dolması, İskilip turşusu. Ve halen coğrafi işarete konu olabilecek ürünlerimiz vardır bunlar, Kargı tulum peyniri, on dilim kavunu, Sungurlu beyazı, Kirli tava, Kargı kebabı, Hoke üzümüdür.”
(Taner ŞİMŞEK)
Editör: TE Bilisim