Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı Çorum Şubesi ile Çorum Alevi Kültür Merkezi tarafından hazırlanan “Vardan Yoğa İki Irmak Arasındaki Aleviliğin İzleri” adlı belgeselin gale yemeği için ilimize gelen Vakıf Genel Başkanı Ercan Geçmez, Alevi inancını gelecek kuşaklara aktarmak için herkesin birlik beraberliğine ihtiyaçları olduğunu dile getirdi.
Çorum’da Vadi Restaurant’ta önceki akşam düzenlenen gala yemeğine katılan Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı Genel Başkanı Ercan Geçmez, Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Alevi Enstitüsü siyaset bilimcilerinin katkılarıyla 10 aylık bir çalışmayla yoğun Alevi nüfusunun yaşadığı bölgemizde Hacı Bektaş’tan Hamdullah Çelebi’ye Aleviliğin bütün izlerinin araştırılarak akademik bir disiplin içinde tüm kültür değerlerinin kayıt altına alındığını ifade etti.
Yerinde çekimlerin yanında zakirlerin, halkın anlatımları, ozanların deyişleri ve menkıbeleri ile Alevi kültürünün gelecek kuşaklara aktarılması adına başarılı bir çalışmaya imza atıldığını kaydeden Geçmez, Aleviler üzerinde son dönemde baskıların arttığını vurguladı.
Hükümetin artık dini kendi kontrolünde tutma çabasından vazgeçmesi gerektiğini söyleyen Geçmez, “Alevilerin bu tür örnek çalışmalara artık önem vermesi gerekiyor. Aleviler üzerinde yıllardır baskılar kuruluyor. Aleviler yıllardır kendi kimliğini, varlığını birilerine anlatmaya çalışıyor. Bu konuda Cemevleri yapıyoruz, cemler yapıyoruz, eylemler düzenliyoruz. Türkiye’nin bizi anlayabilmesi için Alevi örgütlülüğünü ortaya koyuyoruz. Burada Alevi örgütlülüğü çok önemlidir. Aleviler artık kendi izlerini gelecek kuşaklara aktarmalıdır. Aleviliğin en yoğun yaşandığı ve asimilasyonun en yoğun bölgelerden biriyiz. Bu çalışma örnek bir çalışma olmuştur. Aleviliği Aleviler dışında kimse bilmez. Kimse bize Aleviliğimizi öğretmeye kalkmasın. Bilinçli bir şekilde Alevileri ve Aleviliği yoketmeye başkalaştırmaya yönelik bir proje yürütülüyor. Birileri kendi Alevilerini oluşturmak için büyük bir çaba içinde. Ama son zamanlarda yavaş yavaş kendi özümüze dönmeye başladık. Kendi dilimize, dinimize ve geleneğimize sahip çıkmaya başlıyoruz. Bu eser bunun bir meyvesidir. Bu emeğin zayi olmaması gerekiyor. Bunun için herkes destek olmalıdır. Örgütümüzün yayınladığı CD ve kitabı edinin. Daha fazla birlikte olmak, doğruları söylemek gerekiyor. Aleviler kimsenin inancı ile uğraşan bir toplum değildir. Biz herşeyi insanda biliriz. Biz özümüze dönmek zorundayız. Türkiye’nin barışa ihtiyacı olduğu şu dönemde Alevilere daha fazla ihtiyaç vardır. Bizlere zoraki bir Alevilik dayatılmaya çalışılıyor. Cemevlerimiz Diyanet’e bağlanmak isteniyor. Başkaları bizim inancımızı, kültürümüzü, geleceğimizi tayin etmeye kalkmasın. Bunları söylediğimizde bize şaşı gözle bakıyorlar ve marjinal diyorlar. Türkiye bir diktatörlüğe ve karanlığa doğru gidiyor. Bunun önüne geçmek için bir, iri ve diri olmalıyız. Bunun için de tüm çeşitliliklerimizi bir kapta toplamak, bir hareket etmek durumundayız.” şeklinde konuştu.
Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı Genel Başkanı Geçmez konuşmasının sonunda büyük bir titizlikle hazırlanan belgesele emeği geçenlere teşekkür etti.
(Volkan SINAYUÇ)
Editör: TE Bilisim