Bir otelde yapılan eğitim toplantısına Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Müşaviri Sermet Başaran, Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdür Vekili Tekin Balcı, Engelliler dernek başkanları, üyeleri ve STK temsilcileri katıldı.
Eğitim toplantısının açılış konuşmasını yapan Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdür Vekili Tekin Balcı, "Bölgesel anlamda toplantı olmasına rağmen bir takım sıkıntılar nedeniyle özellikle Amasya, Sinop ve Tokat gibi çevre illerde fazla katılım olamadı. Engellilerin topluma entegrasyonu denildiğinde temelde bütün projelerin genel bir amacı vardır. Tamamen dezavantajlı kesimlerde bulunup, toplumsal hayata, toplumsal birlikteliğe, diğer insanların ulaşabildiği her türlü hedeflere, ihtiyaçların karşılanması yönünde karşılaşan engellere yönelik olarak projelerin geliştirilmesi ve gerçekleşmesi önemli bir anlam ifade ediyor. Proje hazırlarken bizlerin belli bir görevimiz var. Bu görevler içerisinde çocuk, aile, genç, özürlü ve yaşlı önemli bir alan teşkil ediyor. Bizim yaptığımız çalışmaların hedefe ve başarıya ulaşabilmesi için bütün gönüllü çalışmaların vermiş olduğu desteğe büyük ihtiyacımız var. Bu eğitimin amacı bütün STK'ları buraya çağırarak yapacakları çalışmalarda biraz daha teknik kapasitelerini ön plana getirmeleri, proje hazırlama, projelerin aşamaları ve proje gerçekleştirdikten sonra projenin devamı ve sürekliliği anlamında kapasitelerini ve yeteneklerini geliştirmeleri bu eğitim sayesinde gerçekleşecek" dedi.

SAMSUN'DA 22 BİN AĞIR ENGELLİ EVDE BAKIM HİZMETİ İÇİN BAŞVURU YAPTI
Samsun'daki engelliler hakkında bilgi veren Balcı, "Bizler Samsun'da son 3 yıl içersinde 18 tane projemiz var. Bu projelere 1 milyar 285 bin lira kaynak aktardık. İlimizde evde bakım hizmetleri kapsamında 22 bin ağır engelli kuruluşumuza başvurmuş durumdadır. Yapılan başvuruların değerlendirilmesi sonucunda 2015 yılı Mart ayı itibariyle 10 bin 481 kişiye evde bakım ücreti veriyoruz. Yine engellilerimize destek olarak 4 bin 890 engellimize engelli kimlik kartı dağıtımını gerçekleştirdik. Samsun'da şuanda 2 tane resmi rehabilitasyon merkezimiz var. Bunun dışında da 7 tane özel bakım merkezlerimiz var. Toplam 9 tane merkezimizde ağır engelli olarak 630 tane engellimiz bakılıyor" diye konuştu.

ÖZÜRLÜLER İDARESİNİN KURULMASIYLA ENGELLİLERİN FARKINA VARILDI
Özürlüler İdaresi Başkanlığı'nın kurulmasıyla engellilerin farkına varıldığını ifade eden Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Müşaviri Sermet Başaran, "Özürlüler İdaresi Başkanlığı kurulmakla bir milat oluşturulmuş oldu. O günden itibaren engellilerin farkına varılmış oldu. Bugün burada bir proje eğitimi gerçekleştirmek için bulunuyoruz. Yani bu eğitimimiz ile sizlerin cebine herhangi bir para koymayacağız. Sizi 'şurada çalıştıracağız, size şu imkanı sağlayacağız' demeyeceğiz. Size tabiri cazibe ise balık tutmasını öğreteceğiz. Bu eğitimimiz bizim 16 bölgede yaptığımız eğitimin bugün burada 13.'sünü düzenliyoruz. Engelliler insan hakları bağlamında zincire en son eklenmiş halkadır. Daha önceden kadın hakları, çocuk hakları, insan hakları vardı. Fakat Birleşmiş Millerler tarafından 2008 yılından itibaren, ülkemizde de 2009 yılı itibariyle engelli hakları yürürlüğe girmiş oldu. Engellilere olan yaklaşım, insan haklarına saygılı, her türlü ayrımcılıktan uzak, fırsat eşitliğine dayalı ve toplumsal bütünleşmeyi sağlayan hak temelli bir yaklaşımı hayata geçirme çalışmak yönetimindedir" şeklinde konuştu.
Konuşmaların ardından eğitmenler uzman Barış Uysal ve Kezban Durdubaş katılımcılara eğitim verdi.
13.'sü Samsun'da yapılan ve iki gün sürecek eğitim toplantısına Ordu, Giresun, Tokat, Amasya, Sinop ve Çorum illerindeki engelli dernekleri başkanları ve STK'lar katılıyor.


Editör: TE Bilisim