10-16 Mayıs Engelliler Haftası dolayısıyla Hitit Üniversitesi Engelli Öğrenci Birim Koordinatörlüğü tarafından “Türkiye'de Engellilerin Kent ve Üniversite Yaşamına Katılımı” konulu bir konferans düzenlendi.
Hitit Üniversitesi Rektörlük Konferans Salonu’nda dün gerçekleştirilen etkinliğe Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Ergoterapi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Esra Akı konuşmacı olarak katıldı.
Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Ali Dinçer, öğretim görevlileri, engelli vatandaşlar ve öğrencilerin katıldığı konferans, Hitit Üniversitesi Engelli Öğrenci Birimi Koordinatörü Yrd. Doç. Dr. Nur Şat’ın selamlama konuşması ile başladı.
Yakın bir tarihte hayata geçirilen “Çorum Engel Haritası” projesi hakkında bilgiler veren Şat, vatandaşların projeye destek vermeleri için çağrıda bulundu. Ardından konferansa geçildi.
“Ergoterapi” kavramı hakkında açıklamalarda bulunarak konuşmasına başlayan Prof. Dr. Esra Akı, “Herhangi bir kısıtlılığı olan kişiler aslında bizlerden daha uzman kişilerdir. Bu bilimsel olarak da kanıtlandı. Engelliler, haklarında karar verilen pasif pozisyondan, hak sahibi ve özerk bireylere dönüştürülmelidir. Her birey tektir ve özeldir. Ve insanlar arasında hiçbir şekilde ayrımcılık yapılamaz” dedi.
Türkiye Cumhuriyeti’nin Birleşmiş Milletler Engelli Hakları Sözleşmesi’ne ilk imza atan ülkelerden birisi olduğunu hatırlatan Akı, “Bizden sonra bu sözleşmeye imza atan ülkeler, engelli yurttaşları için birçok çalışmayı hayata geçirdiler. Ülke olarak bizler, biraz geri kaldık” diye konuştu.



(Onur MÜLAZIM)
Editör: TE Bilisim