YEDAŞ, Yeni Fikirler Yeni İcatlar (YFYİ) 2015 Final Yarışması’nda “Suyu nehir yatağından ayırmaz, doğa dostudur” temasından yola çıkarak geliştirilen Arvida Projesi’ne büyük ödülü verdi.
Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) ve ODTÜ TEKNOKENT tarafından Elginkan Vakfı’nın desteği ile bu yıl 11'nci kez düzenlenen yarışmada, atık sularda, sulama kanalları ve arıtma tesislerinde, tüm doğal akımlarda ve derelerde elektrik üretimini amaçlayan Hidrotürbin Takımı’nın ödülü, 25 bin lira ve ABD kampı oldu.
Ana sponsor olarak bu ödülü sunan YEDAŞ Genel Müdürü Nurettin Türkoğlu, lider ülkeler arasında enerjiyi yönetme ve paylaşma kavgası yaşandığına dikkat çekerek, bu krizi fırsata çevirmenin mümkün olduğunu savundu.
Genç girişimcilere seslenen YEDAŞ Genel Müdürü Nurettin Türkoğlu, “Popüler ve ticari amaçlı projeler yerine ülkemizin şu anda acil ihtiyacı olan ‘enerji’ eksenli projelere odaklanın. Mesela elektriğin üretimi, dağıtımı ve iletimi ve bu sürecin kontrolü olabilir” dedi.
Enerji kaynaklarının sınırlı olması ve tüketilebilir olmasına vurgu yaparak, en önemli kaynağın tasarruf olduğuna dikkat çeken Türkoğlu, “Şu anda dünya savaşlarına zemin hazırlayan tek neden maalesef enerjidir. Lider ülkeler arasında enerjiyi yönetmek, paylaşmak veya paylaşamama kavgası vardır. Türkiye'nin her yıl 40 ila 50 milyar dolar dışa bağımlı ithal ettiği enerji pastası var. Buradan sağlanacak 1 puan verimlilik bile milyar dolarların ülkemizin hazinesinde kalmasına vesile olacaktır” diye konuştu.
Editör: TE Bilisim