Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın "Binalarda Enerji Performansı Yönetmeliği'nde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik’in Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdiğini hatırlatan Başkan Yardımcısı Zahir, Bakanlığın Enerji Kimlik Kartı verme konusunda birçok firmaya yetki verdiğini belirtti.

5627 sayılı Enerji Verimliliği Kanunu ile Binalarda Enerji Performansı Yönetmeliği kapsamında her binanın alması gereken ve binaların enerji tüketimi ile CO2 emisyon değerlerini gösteren yasal bir belge olma özelliğini taşıyan Enerji Kimlik Belgesi‘ne ilişkin çeşitli düzenlemeler yapıldığını dile getiren Başkan Yardımcısı Zahir, “Binalarda Enerji Performansı Yönetmeliği`nde yapılan değişiklikle Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Enerji Kimlik Belgesi (EKB) alma zorunluluğunu 2020`ye ertelerken, Enerji Yetki Belgesi olan Serbest Müşavir Mühendislere (SMM) sadece yeni binalar değil, mevcut tüm binalar için belge düzenleme yetkisi tanıdı. Öte yandan Enerji Verimliliği Danışmanlık Şirketleri de Enerji Kimlik Belgesi hazırlayabilecekler” dedi.

Son günlerde Çorum’da bir firmanın binaları gezerek Çorum Belediyesi ile anlaşmalı tek firma olduklarını belirttiklerini ve Enerji Kimlik Belgesinin başka bir firma tarafından çıkarılamayacağını söylediklerini belirten Belediye Başkan Yardımcısı Alper Zahir “Son günlerde Belediyemiz Yapı Kontrol Müdürlüğü’ne gelen şikayetler üzerine bir araştırma yaptık. Bu araştırma neticesinde bir firmanın Çorum merkez ve ilçelerde gezerek Çorum Belediyesi tarafından anlaşmalı tek firma olduklarını belirttikleri tespit edildi. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından Serbest Müşavir Mühendisler’de27, Enerji Verimliliği Danışmanlık Şirketlerinde ise 44 firma belirlendi. Biz Çorum Belediyesi olarak hiçbir firmaya yetki de vermedik anlaşma da sağlamadık. Zaten belediyeler olarak yetki verme hakkına sahip değiliz. Kendilerini Çorum Belediyesi tarafından görevlendirildiklerini ve anlaşma sağladıklarını belirten kişilere Çorum halkının itibar etmemesini istiyoruz. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından anlaşılan firmalara http://meslekihizmetler.csb.gov.tr/mevcut-binalara-ekb-hazirlama-yetkili-firmalar-i-7173 adresinden ulaşabilirler” şeklinde konuştu.

Alper Zahir 2 Mayıs'tan itibaren zorunlu hale gelecek alım, satım ve kiraya verme işlemlerinde Enerji Kimlik Belgesi aranması şartının 1 Ocak 2020'ye ertelediğini hatırlattı. Zahir “Binaların enerji kimlik belgeleri almaları için 15 ay süreleri kalmıştır. Belediyemiz enerji Kimlik Belgesi alınması için firma anlaşması yapmamıştır” ifadelerini kullandı.

(Volkan SINAYUÇ)

Editör: TE Bilisim