Hitit Üniversitesi Erol Olçok Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Mesut Sezikli, kentte son bir ayda 40'tan fazla sağlık çalışanının yeni tip koronavirüse (Kovid-19) yakalandığını belirterek, “Bunların tümü virüsü hastane dışından kaptı. Pozitif personelimizi tek tek arıyorum ve ne olduğunu soruyorum. Düğün, toplantı, memleket ziyareti gibi sonuçlar çıkıyor” dedi.

Kovid-19 salgını Türkiye’de olduğu gibi Çorum’da da hızlı bir şekilde artış göstermeye devam ediyor. Yetkililer, salgına yönelik “en kötü senaryoya göre bütün planların hazır” olduğunu söylerken, korona ile mücadelede ise en büyük görevin yurttaşlara düştüğünü söylediler.

Hitit Üniversitesi Erol Olçok Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Ömer Sobacı ve Başhekim Prof. Dr. Mesut Sezikli tarafından “kovid-19 kapsamında hastanede gerçekleştirilen faaliyetler ve önlemler” ile ilgili bir bilgilendirme toplantısı düzenlendi.

Mahalle muhtarlarının da katıldığı Vali Mustafa Çiftçi’nin isteği ve izniyle düzenlenen toplantıda dünya ve Türkiye’deki süreci özetleyen Sezikli, “Hiç daha önce yaşanmamış bir süreci yönetmek, ister istemez sıkıntıları da yanında getiriyor.

Kovid-19 pandemisi daha ülkemize gelmeden hastane personelimize düzenli olarak eğitimler vermeye başlamıştık. Salgınla ilgili alınması gereken önlemler ve diğer bilgilendirici konuların yer aldığı afiş ve broşürleri hastanemizin önemli bölgelerine yerleştirmiştik.

Salgının ülkemizde ve ilimizde de görülmesiyle birlikte hastaneye ziyaretçi yasağı getirdik. Tüm çalışanlarımıza hijyen ve maske konusunda azami derecede titiz olmaları noktasında uyarılarımızı yaptık. Hastane girişine banko konularak ateş ve ziyaretçilerin özgeçmişlerini sorguladık. Gelinen nokta itibariyle sağlık personeline bulaşta Türkiye ortalamasının altındayız” dedi.

“KOVİD-19 DIŞINDAKİ HASTALARA DA BAKIYORUZ”

Konuşmasında Çorum’un tek hastanesi olduklarının altını ısrarla çizen Başhekim Sezikli, “Birçok ilde hastane sayısı fazla olduğu için bir hastane pandemi hastanesi olarak belirlendi. İlimizin tek hastanesi olan Hitit Üniversitesi Erol Olçok Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde iş yükümüz azalmadı, tam tersi arttı. Hastanede kovid-19 dışındaki hastalara da bakıyoruz. Günlük 2 bin MHRS üzerinden, bini de MHRS dışından olmak üzere 3 bini aşkın hastaya bakıyoruz. Her muayene isteğini yerine getirmemiz imkânsız. Kovid-19’dan önce günlük 7 bin olan hasta sayımız şimdi üç binde, acilde ise binin üzerinde hastaya bakıyoruz. Tek hastane olmamız nedeniyle tüm Çorum’un ihtiyacını karşılamaya çalışıyoruz” ifadelerini kullandı.  

“BEKLEME SÜRESİNİ KISALTMAYI AMAÇLIYORUZ”

Kovid-19 hastaları için ayrı bir acil bölümü oluşturduklarını söyleyen Sezikli, “Hastanemizde normal alan ve korunaklı alan var ancak, acilin dışındaki bölgede vatandaşlarımız önlemlerini kendileri almalı.

Acilde kovid hastalarının beklediği yerler ayrı. İşlemleri yapılırken 2-3 saatlik bir bekleme süresi var. Bu süreyi 1-1.5 saate indirmek için elimizden geleni yapıyoruz. Koruyucu ekipmanlarda sıkıntı yok. Yoğun bakımda 139 olan yatak sayısını 150’nin üzerine çıkardık. Kovidli hastalar için ameliyathanede de ayrı bir yer ayırdık. Biz hastane olarak her ne kadar önlemlerimizi alsak da halkımızın pandemiyle ilgili bilinçlenmesi çok önemli” dedi.

“PCR LABORATUVARI BİZE BÜYÜK BİR CANKURTARAN OLDU”

Sezikli, “PCR laboratuvarı bize büyük bir cankurtaran oldu” diyerek, “Şu anda günlük binin üzerinde test yapabiliyoruz. Ticaret Borsası’ndan ikinci bir PCR cihazının da hastanemize gönderilmesiyle test süreleri birçok ile göre kısaldı. Çoğu ilde sürelerin çok uzun olduğunu biliyoruz. PCR sonuç süresi olarak en kısa illerden biriyiz. Aynı gün içinde yapılan testin sonucu biz aynı gün içerisinde öğrenmiş oluyoruz. Mart’ta 412 test yapılırken, Ağustos ayında 12 binli rakamlara ulaştık” şeklinde konuştu.

“HER BAŞVURAN POZİTİF DEĞİL”

Acile kovid-19 için başvuruda 600’lü rakamları gördüklerini söyleyen Sezikli, “Bunların tamamı kovid-19 pozitif değil. Ama temas ettiğini düşününler var veya belirtisi olduğunu düşününler var” ifadelerini kullandı.

“HALKIMIZIN DESTEĞİ ÖNEMLİ”

Sezikli, hastane olarak kovid-19 dışında da ciddi işlemler yaptıklarını belirterek, “Anjiyo sayısında ciddi bir artış var. Sonuç olarak ilimizin tek hastanesi olmamız nedeniyle iş yükümüz bir hayli fazla. Sürecin belirsizliğini de dikkate aldığımızda personelimizin motivasyonunu da düşürmeden halkımızın bu süreçte vereceği destek çok önemli” dedi.

“40’IN ÜZERİNDE SAĞLIK ÇALIŞANI POZİTİF”

Son 1 ayda 40’ın üzerinde sağlık personelinde kovid-19 çıktığının bilgisini veren Sezikli, “Bunların tümü hastane dışındaki alanlarda kaptı. Ya düğün, ya toplantı, ya da memleketlerine gidip gelerek bu hastalığa yakalanmışlar” dedi.

“TEDBİRİMİZİ ALDIK”

Hastanede şu anda tam doluluk bulunmadığını kaydeden Sezikli, Bilim Kurulu’nun bir odada iki hastanın yatışına izin verdiğini söyledi. Şu anda hastanede her odada tek hastanın yattığını dile getiren Sezikli, “Her türlü tedbiri aldık. Daha yüksek yatak kapasitesine de çıkabiliriz. Ancak önemli olan suyu baştan kesip önlem almaktır. Bu iş kişinin kendisinde bitiyor. İnsanların salgına karşı tedbirsiz davranması bir hak ihlâlidir, vebaldir. 500 bin nüfuslu şehrin yüzde 10’u hastalansa 50 bin kişiye aynı anda mevcut hastanelerin tamamı olsa zaten karşılayamaz. Onun için halkımız bilinçlenmeli, tedbiri asla elden bırakmamalı” şeklinde konuştu. (Haber Merkezi)

Editör: TE Bilisim