Yapılan açıklamada; 2918 Sayılı Karayolları Trafik Kanunu ve Kış Lastiği Kullanma Zorunluluğu İle İlgili Usul ve Esaslar Hakkında Tebliğ” ile 1 Aralık 1 Nisan tarihleri arasında şehirlerarası karayollarında yolcu ve yük taşımacılığı yapan araçlarda kış lastiği takılmasının zorunlu olduğu ve toplantıda alınan karar doğrultusunda il sınırları içerisinde 2018-2019 yılı 1 Aralık 1 Nisan tarihleri arasında tüm ticari araçlarda kış lastiği kullanma zorunluluğu getirildiği kaydedildi. Açıklamada, denetimlerde kış lastiği takmayan araçlara 2918 Sayılı Karayolları Trafik Kanunun “Kış Lastiği Kullanma Zorunluluğu” başlıklı 65/A maddesi gereği mevzuatta belirlenen hükümlere uymayanlar hakkında idari para cezası uygulanacağı vurgulandı.

Yük ve yolcu taşımacılığı yapan araçlar başta olmak üzere sürücüler üzerinde uykusuz, yorgun ve süre dışı araç kullanımını önlemeye yönelik denetimlere ağırlık verileceğinin belirtildiği açıklamada, hava akımına maruz kalan köprü, tünel, menfez gibi yerlerde sis ve buzlanmanın oluşacağı göz önünde bulundurularak, sürücülerin megafon vb. yöntemler ile uyarılacağı belirtildi.

Vatandaşların kış şartlarında güvenli araç kullanmaları, trafikte karşılaşılabilecekleri riskler ile araçlarında zincir takoz ve çekme halatı bulundurmaları konularında bilinçlendirileceğinin anlatıldığı açıklamada şöyle denildi: “Sisli ve yağışlı olan ve zincir takılması gereken yol kesimlerine gelmeden önce taşıt sürücüleri bizzat durdurularak veya araç megafonları ile yavaş ve dikkatli seyretmeleri sağlanacak, ayrıca gündüzleri sürücüler yakını gösteren ışıklarını yakmaları hususlarında uyarılacaktır.

Yoğun kar yağışı, buzlanma, çığ ve heyelan gibi durumlarda sürücüler, alternatif güzergâhlara yönlendirilecek veya karayolu elverişli hale gelinceye kadar uygun yerlerde (konaklama tesisleri, bölge trafik denetleme istasyon amirlikleri, kamu kurum ve kuruluşlarına ait tesisler)’de bekletilecek, bu süre içerisinde terminallerden çıkış yapacak otobüslerin de hareketlerine izin verilmeyecektir.

İl Emniyet Müdürlüğümüzce, yol kullanıcılarının güvenli bir şekilde seyahat edebilmeleri ve ilimizdeki karayolunda seyreden sürücülerin daha duyarlı ve bilinçli hareket etmelerini sağlamak amacıyla denetimler planlı, yaygın ve süreklilik arz edecek şekilde devam edecektir.” (Haber Merkezi)

Editör: TE Bilisim