DİSK, KESK, TMMOB ve TTB tarafından 10 Ekim 2015 Pazar günü Ankara’da düzenlenen “Emek-Demokrasi ve Barış” mitingi, daha başlamadan IŞİD mensubu iki teröristin kendilerini patlatması ile kana bulanmıştı. 102 yurttaşın yaşamını yitirdiği, 500’ü aşkın yurttaşın ise yaralandığı saldırının ardından iki yıl geçti.

Çorum’da Emek Partisi tarafından 10 Ekim saldırısında yaşamını yitiren Emine Ercan için bir anma programı düzenlendi. Büyükdivan Köyü’ndeki mezarı başında yapılan anma programına, siyasi partilerden, sendikalardan ve demokratik kitle örgütü temsilcilerinden yönetici ve üyeler katıldı.

Yaşamını yitirenler için saygı duruşunda bulunulmasının ardından bir konuşma yapan EMEP İl Başkanı Cafer Gökmen, Ankara’da Türkiye tarihinin en kanlı katliamının yaşandığını belirterek, “Geçmişte de Maraş’ta, Çorum’da, Sivas’ta katliamlar yaşandı. Bu baskı ve şiddet ortamı er veya geç sona erecek” dedi.

“ACIMIZ BÜYÜK”

Daha sonra söz alan EMEP Genel Merkez Yöneticisi İbrahim Akkaya ise, emek ve demokrasi güçlerine birlikte mücadele çağrısı yaptı. “Acımız büyük, yaralarımız halen taze” diyen Akkaya, katliamı yapanların ellerini kollarını sallayarak halen ortalıkta gezdiğini dile getirdi.

Türkiye tarihinin katliamlar tarihi olduğuna dikkat çeken Akkaya, “Çorum, Sivas, Maraş ve Suruç’ta bu katliamları yaşadık. Onlar katliamları yapadursun biz emekçiler ayakta durmaya devam edeceğiz” dedi.

“EZİLENLERİN BİR ARAYA GELMESİNDEN KORKTULAR”

10 Ekim Ankara Katliamı’nın emek, barış ve demokrasi güçlerinin yan yana gelmesinden korkan egemen güçler tarafından tezgâhlandığını söyleyen Akkaya, “7 Haziran seçimlerinde iktidarı kaybedenler, yeniden savaş ortamına döndü. Emekçilerin, ezilenlerin, yoksulların gücünün ortaya çıkmasından korktular. Ellerindeki tek seçenek baskı ve şiddetin dozunu arttırmak. Ülkeyi OHAL ile yönetiyorlar. Hani ileri demokrasi vardı, hani ekonomide çağ atlamıştık? Dünya tarihi göstermiştir ki, hiçbir zorbalık baskı ile ayakta kalmaz” ifadelerini kullandı.

“EMEK VE DEMOKRASİ GÜÇLERİ YAN YANA DURMALI”

Emekçilerin, ezilenlerin önündeki tek seçeneğin bir araya gelerek mücadele etmek olduğunu belirten Akkaya, artık saldırıların sosyal demokratlara ve CHP’ye de yöneldiğini dile getirerek, emek ve demokrasi güçlerinin mutlaka yan yana durması gerektiğini bildirdi.

“KATLİAMI YAPANLAR ELLERİNİ KOLLARINI SALLAYARAK ANKARA’YA KADAR GELMİŞ”

Emine Ercan’ın eşi Cuma Ercan ise mahkeme süreci ile ilgili bilgi verdi. Katliama ilişkin dava sürecinin devam ettiğini belirten Ercan, bu katliamda istihbarat ve güvenlik teşkilatının da parmağının olduğunu dile getirerek, dava sürecinin bu yöne doğru evrildiğini bildirdi.

Katliamı yapan iki IŞİD’linin ellerini kollarını sallayarak mitingin başlangıç noktası olan Tren Garı’na kadar geldiğini ifade eden Cuma Ercan, “Tüm bunlar kamera kayıtları ile de sabit. Bu deliller mahkemenin önünde. Bu sadece iki IŞİD’linin yaptığı basit bir olay değil. Bu olayın arkasındaki tüm karanlık güçlerin ortaya çıkmasını istiyoruz” dedi.

Ercan, ayrıca Ankara’da görülen davaya tüm emek ve demokrasi güçlerinin destek vermesi gerektiğini de dile getirdi.

(Taner ŞİMŞEK)

Editör: TE Bilisim