Şeker fabrikalarının özelleştirilmesinin ülkenin şeker sektörünün özele devredilmesinin ön adımı olduğuna dikkat çeken Gökmen, “Yapılmak istenen Türkşeker bünyesinde bulunan şeker ve makine fabrikalarından alkol ve elektromekanik fabrikasına, tohum işleme fabrikasından araştırma enstitüsüne, şeker pancarı üretiminden şekerin pazarlamasına kadar her aşamasını takip, kontrol ve koordine eden mekanizmanın ortadan kaldırılarak şeker üretiminin tarım tekellerine bırakılmasıdır” dedi.

Şeker fabrikalarının özelleştirilmesinin milyonlarca pancar üreticisinin işsizliğine, toprakları terk etmeye, sefalete, güvencesizliğe ve sosyal hak kayıplarına sürüklenmesine yol açacağını belirten Gökmen, "Daha önceleri şeker ihraç eden Türkiye, 2015 yılında 170 bin ton şeker ithal etti. Siyasi iktidar, 8 Nisan 2016 tarihinde şeker ithalatının önünü açabilmek için şeker ithalatında sıfır gümrük kararı aldı. Yine AKP hükümeti, OHAL kapsamında Bakanlar Kurulu tarafından hazırlanan 696 sayılı KHK ile Şeker Kurumu’nu kapatarak her şeyi piyasanın ve sermayenin insafına terk etti. Tüm bu gelişmeler emperyalist bir tekel olan Cargill’in, insan sağlığına oldukça zararlı olan nişasta bazlı şekerinin (NBŞ) ve kaçak şekerinin ülkemizdeki yolunu açmış oldu. Her konuştuklarında ağzından “yerli ve milli” lafını eksik etmeyen Cumhurbaşkanı Erdoğan ve hükümet yetkilileri, ülkemizin değerlerini ve halkın sağlığını emperyalist bir şirkete devretmeye hazırlanıyor. Mevcut siyasi iradeye soruyoruz, ülkemizin işçisi, üretici köylüsü ve emekçi halkı size göre “yerli ve milli” değil midir?" şeklinde konuştu.

“ŞEKER FABRİKALARININ ÖZELLEŞTİRİLMESİNE KARŞI BİRLEŞİLMELİ”

Şeker fabrikalarının özelleştirilmesine karşı birleşme ve mücadele çağrısı yapan Emek Partisi Çorum İl Başkanı Cafer Gökmen, "Şeker fabrikalarını özelleştirme kararı alan hükümetin, almış olduğu kararı iptal etmesi ve girmiş olduğu bu yanlış yoldan dönmesi gerekmektedir. Özelleştirmeye karşı pancar üreticileri ve gıda işkolunda örgütlü sendikalar başta olmak üzere tüm üreticiler ve sendikaları, emek ve meslek örgütlerini, demokratik kitle örgütleri ve emekten yana tüm kesimleri özelleştirmeye dur demek için birleşmeye ve mücadele etmeye çağırıyoruz” diyerek, parti olarak CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun katılımıyla gerçekleştirilecek olan şeker mitingine destek verdiklerini bildirdi.

(Haber Merkezi)

Editör: TE Bilisim