Türkiye Esnaf ve Sanatkârlar Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, emekli maaşlarının yeniden düzenlenmesi gerektiğini ve en düşük emekli maaşının asgari ücret seviyesine çıkarılması için mutlaka çalışma yapılmasının önemli olduğunu vurguladı.

Türkiye’de SGK verilerine göre 11 milyon 734 bin 471 emekli maaşı alan kişinin bulunduğunu ve her 3 emekliden birinin yani 4 milyon emeklinin çalışmaya devam ettiğini söyleyen TESK Başkanı Palandöken; “Maaşların yetersizliği ile geçim sıkıntısı yaşayan milyonlarca emekli var. Emekli maaşlarında iyileştirme yoluna gidilmeli. Ortalama 3 milyon gencimiz işsiz. Emekli maaşlarında artış olduğu takdirde piyasalar rahatlar emekliler nefes alır” dedi.

Emekli maaşlarında iyileştirme yapılmasının artık kaçınılmaz olduğunu anlatan Palandöken, “Yaşam standartları ve açlık sınırı göz önünde bulundurulduğunda en düşük emekli maaşının asgari ücret yani 1.404,06 TL’den düşük olmaması gerekiyor. Temmuz ayı zamlarıyla birlikte SSK emekli aylığı 883 TL, BAĞ-KUR emekli aylığı bin 287 TL, BAĞ-KUR Tarım emeklilerinin aylığı ise bin 5 TL. Emekli maaşlarına iyileştirme yapılarak emekliler rahatlatılmış olur” diye konuştu.

Emekli maaşlarına iyileştirme yapılmasının akabinde genç işsiz nüfusun önünün açılacağına dikkati çeken Palandöken, TÜİK verilerine göre 15-24 yaş arası ‘genç işsiz’ oranının yüzde 19,8 olduğunu, emeklilerin maaşındaki iyileştirmenin genç işsizlere iş bulma olanağı yaratacağını sözlerine ekledi.

(Volkan SINAYUÇ)

Editör: TE Bilisim