SMMMO Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen seminerin açış konuşmasını yapan oda başkanı Ali Can Doğan, Sarıkamış Harekatı’nı şehitlerini ve 89 yıl önce Menemen’de katledilen asteğmen Kubilay ve iki bekçiyi anarak başladığı konuşmasında 2020 yılının e-uygulamalar açısından çok önemli bir süreç olduğunu vuk 509 nolu genel tebliğ ile birlikte meslekte yeni bir dönemin başladığını vurguladı. Elektronik ve dijital dönüşümle ilgili mesleğin, ülke ticari ve ekonomik hayatın yeni bir süreç yaşadığını belirten Doğan, muhasebe meslek mensupları olarak ülke genelinde 2020 yılına hazırlanıldığını 30 yıllık bir dönemin kapandığını dile getirdi.

Aralık ayı nedeniyle müşteri portföyündeki mükelleflerin faaliyet konuları itibariyle gözden geçirilmesini isteyen Doğan, mevzuat değişiklikleri ve yılsonu hatırlatmaları ile e-uygulamalarda yaşanan yeniliklerin mükelleflere anlatılması gerektiğini vurguladı.

Teknolojide yaşanan gelişmeler ve değişikliklerin işleri kolaylaştırıyor gibi görünse de işlerin yoğunlaşmasına neden olduğunu ve yoğun bir emek ve mesai harcandığını anlatan Ali Can Doğan, vergi mükellefi olanlara bir alım satım işleminde 5 bin lira üzeri vergi mükellefi olmayanlara bir alım satım işleminde 30 bin lira üzeri faturaların e-arşiv fatura olarak düzenleme zorunluluğu bulunduğunu ve müşterilerin kağıt fatura keserken zorluk yaşadıklarını anlattı. Meslektaşlarına fatura düzenleme işine kesinlikle karışmamalarını tavsiye eden Doğan, e faturaların gerçek bir işleme dayanmaması durumunda maliye tarafından tespiti halinde yanıltıcı belge düzenlemek suçuna iştirak etmiş sayıldığını kaydetti.

Ali Can Doğan, “Bir mükellef grubumuz var. Her şeyi bizden bekleyen. Ücretlerini ödemiyor, her yıl muhasebeci değiştiriyor. Her işi bize yüklüyor. Ucuza defter tutacak muhasebeci arıyorlar. Biz artık bunların koruyucusu olmayalım kim emeğimizin karşılığını zamanında veriyorsa ona sahip çıkalım” dedi.

Müşteriler ile sözleşmelerin e-birlik üzerinden yapılmasını isteyen Doğan, sorunların sadece birbirlerine saygı göstererek, meslek mensuplarının dayanışması ile çözülebileceğini ifade etti.

Yapılan konuşmanın ardından İSMMMO Mesleki Gelişmeleri İzleme Kurulu Başkan Yrd.Cemal Karaoğlu tarafından oda mensuplarına bilgi verildi.

(Haber Merkezi)

Editör: TE Bilisim