Çorum Kasaplar ve Celepler Odası Başkanı ve ÇESOB Başkan Vekili Recep Gür, Kurban Bayramı öncesi kurban kesecek vatandaşları uyardı.

Kurban kesiminin ardından etleri parçalattırmak ve çektirmek isteyen vatandaşlara hijyenik koşullar açısından kasap esnafını tavsiye eden Recep Gür, “Kasaplar dışında sokakta, bağda, bahçede, kaldırım ve yol kenarlarında et çekimi yapmak 5326 Sayılı Kabahatler Kanunu’nun 32. Maddesi’ne göre yasal işlem gerektiren bir husustur” dedi.

Kurban Bayramı süresince kesim sonunda elde edilen etlerin parçalanması, kıyma çekilmesi, sucuk kavurma yapılması gibi hizmetlerin mesleğinde ehil kişilerce yapılması gerektiğine dikkat çeken Gür, etlerin kasap veya belediyelerin kesim yeri gibi altyapı, ekipman gereklilikleri ve hijyen şartlarının sağlandığı ortamlarda yapılması gerektiğini aktardı.

Konuyla ilgili Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü ile Çorum Belediye Zabıta Müdürlüğü’nün ekip oluşturduğunu ve sıkı denetim yapılacağını söyleyen Recep Gür, kasap dışında et parçalayan esnaf ve şahıslara idari para cezası uygulanacağını kaydetti.

Kasaplıktan anlamayan ve hiçbir ilişkisi olmayan kişilerin vatandaşları mağdur ettiğini ifade eden Recep Gür, vatandaşların kurban kesimlerini ehil kişilere yaptırmaları dahilinde dini vazifelerini yerine getirilmekle birlikte etlerin de telef olmayacağının altını çizdi. Kesimlerden sonraki süreçte de sokak ortasında demirci, terzi, bakkal, manav, fırıncı ve apartman görevlisi gibi insanların et çekmesinin vahim bir durum olduğunu aktaran Recep Gür, “Sokak aralarında, cami avlusunda gelişigüzel paslı makinelerle et çekilmemesi için Kurban Komisyonu kararı çıkmıştır. Çorum Belediyesi ve Tarım İl Müdürlüğü’nün destekleriyle de bu kurban bayramında oluşacak olan sokak aralarında et çekimlerine büyük cezalar geliyor.

Et çekenlere hem para cezası hem de et çekim makinesine el konulması gibi kararlar alındı. Belediyeler bu konuda sokaklarda dolaşmaya başladı ve et çekilir yazılarını kaldırılmaya başlandı. Kabahatler Kanunu 32. Maddesinde göre ise; Kurban Bayramı süresince kesim sonucunda elde edilen etlerin parçalanması, kıyma çekilmesi, sucuk-kavurma yapılması gibi hizmetler, mesleğinde ehil kişilerce, kasap dükkanı veya marketlerin et reyonlarında, belediyenin kesim yerleri gibi altyapı ve hijyen şartlarının olduğu yerlerde yapılmalıdır. Bu kurallara uymayanlar ceza işlemi uygulanacaktır” açıklamasını yaptı.

ELİNE BIÇAK ALAN

KASAP OLUYOR!

Eline bıçak alanın kasap olarak kurban kesme işini para kazanmaya çevirdiğini vurgulayan Gür, “Hayvan kesimlerini yapamayan vatandaşlar, kurbanlıkları başkalarına kestirirken dikkatli davranmaları gerekiyor. Eline her bıçak alan kurban kesmeye yönelirse, kurbanlarımız hem acı çeker hem de bilinçsiz yapıldığı için kurbanlıklarınız zayii olmuş oluyor” şeklinde konuştu.

Vatandaşlardan etleri ziyan etmemelerini, işten anlayan kasaplara işlerini yaptırmaları etin sağlığı açısından da daha iyi olacağı tavsiyelerinde bulunan Recep Gür, “Kurban etlerinin de en fazla 3 ay bekletilmesini tavsiye ediyoruz. Dondurucuda bekleyen etlerin protein ve tüm besinleri kaybolmuş oluyor. Bununla birlikte kurbanlıkların kesim aşamasında acı çekmemesi için kesimleri kasapların yapması gerekmektedir” diye konuştu.

KURBANLIKLARIN

YAŞINA DİKKAT EDİN!

İlk başta kurban alırken dikkat edilmesi konusunda da bilgi veren Gür, “Kurbanlık hayvan alırken kurbanlık hayvandan anlayan ehil ve anlayan kişilerle, kurbanlık alınmaya gidilmelidir. Kurbanlıkları, belediyemizin tesis ettiği hayvan pazarlarından veteriner kontrolünden geçirilmiş yerlerden alınması bizim tavsiyemizdir.

Bizler hayvan pazarlarını gezdiğimizde daha kurban olmaya elverişli olmayan yaşı gelmemiş hayvanların satıldığının görüyoruz. Vatandaşlarımızın kurbanlıkları seçerken çok dikkatli davranmaları gerekmektedir. Hayvan pazarlarında satılan hayvanların yüzde 30 gibi oranında kurbanlık olmayacak hayvanların satıldığını görüyoruz. Bu konuda büyükbaş hayvanların 2 yaşını doldurmuş olması, küçükbaşta ise 9 ay ile 1 yaşında olması gerekmektedir. Bununla birlikte uzuvlarında hiçbir eksiklik olmaması gerekiyor” dedi.

Kurbanlık fiyatlarının yüksek olmadığını dile getiren Gür, vatandaşların alım gücünün düştüğü için fiyatların yüksek göründüğünü ifade etti.

HAYVAN PAZARI’NDA

YERİNİZİ ALIN

Hayvan ticareti ile uğraşanların Hayvan Pazarı’nda bayram öncesi yerlerini almaları gerektiğini aktaran Kasaplar ve Celepler Odası Başkanı Recep Gür, yer ayırtmak isteyenlerin Oda Genel Sekreterliği’ne başvurmaları gerektiğini de sözlerine ekledi.(Volkan SINAYUÇ)

Editör: TE Bilisim