Yaptığı açıklamayla 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun hayata geçtiği günden bugüne yüzlerce kez değişikliğe uğradığına dikkat çeken Elif Erdoğan, 1965 yılı anlayışıyla, köhnemiş ve yamalı bohçaya dönüşmüş bir mevzuatla kamu yönetimini sürdürmenin artık mümkün olmadığını ve kanunun yeniden ele alınması gerektiğini belirtti.
1965 yılında yürürlüğe giren 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun yeniden ele alınması gerektiğinin ancak kamu çalışanlarının iş güvencesine ve yıllardır süren mücadele ile elde edilen kazanımlara dokunulmaması gerektiğinin altını çizen Erdoğan açıklamasında şu görüşlere yer verdi:
“Kamu çalışanlarının yıllardır sürdürdüğü mücadele ile elde ettikleri kazanımlara ve iş güvencesine dokunulmamak kaydıyla yapılacak değişikliklere sendika olarak destek veririz. 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun hayata geçtiği günden bugüne en az bin kere değişikliğe uğramıştır, yürürlüğe girdiği dönemle yürütüldüğü dönem arasında her yönüyle büyük değişimler yaşanırken halen 1965 yılı vizyon ve anlayışıyla kamu yönetimini sürdürmenin sağlıklı ve verimli olmadığı açıktır.
657 Sayılı Kanuna istihdam türleri açısından bakacak olursak, kamuda memur, sözleşmeli personel, geçici personel, Teşkilat Kanunu'na göre sözleşmeli personel, işçi, geçici işçi gibi değişik ad ve statüler adı altında personelin çalıştığını ve bu durumun kamuda çalışanlar arasında eşitsizlik ve adaletsizlikler doğurduğunu görmekteyiz. Kamuda eşit işe eşit ücret ve onur eşitliği için 657 Sayılı Kanunun ele alınarak; toplumun tüm kesimlerinin ve STK’ların mutabakat sağladığı, çağdaş bir vizyonla, adil ve hakkaniyetli bir mevzuat haline getirilmesini istiyoruz.
Biz DES olarak kamu yönetimi ve kamu hizmetlerinin üretim, verimlilik ve performansı esas alan, kamu çalışanlarına değer veren, kamu çalışanlarının mesleki, özlük, mali ve demokratik haklarını muasır düzeyin üzerine çıkaran sistemik bir yapıya sahip olmasını istiyoruz.”
(Haber Merkezi)
Editör: TE Bilisim