Yeni elektrik tarifesi, EMO tarafından maliyet kalemlerinin gizlendiği gerekçesiyle yargıya taşındı. Danıştay`a yapılan başvuruda, 1 Ocak 2016 tarihinden itibaren geçerli olan tarifeye ilişkin Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu`nun (EPDK) kararının, 6446 sayılı Elektrik Piyasası Yasası`nın şeffaflık ilkesi ve ikincil mevzuattaki düzenlemeler ile tüketicinin korunmasına ilişkin mevzuata aykırı olduğu belirtilerek, iptali ve yürütmesinin durdurulması istendi.
EMO, 27 Ocak 2016 tarihinde açtığı davada; yeni tarifede faaliyet bazlı ayrıştırmanın yok edilerek, maliyet içeriklerinin gizlenmesiyle tarifelerin kullanıcılar tarafından denetlenemez hale getirildiğini savundu.
EMO yaptığı açıklamada daha önce 1 kilovat saatlik enerji için, "Kayıp/Kaçak Bedeli", "Dağıtım Bedeli", "Perakende Satış Hizmet Bedeli", "İletim Bedeli" ile "Perakende Tek Zamanlı Enerji Bedeli" nin kaç kuruş olduğunun ayrı ayrı belirtildiği; sayaç okuma bedelinin de maktu bir bedel olarak tanımlandığının altını çizdi.
Yeni tarife ile tüm tarife bileşenlerinin "Enerji Bedeli" ve "Dağıtım Bedeli" ne indirgendiği kaydedilen Danıştay'a başvurulan dilekçede şeffalığın yok edildiği, sayaç okuma bedelinin hukuka aykırı olduğu ifade edildi.
(Haber Merkezi)
Editör: TE Bilisim