Programda açış konuşması yapan ADD Çorum Şube Başkanı Uğur Demirer, Türkiye’nin bir tarım ülkesiyken şimdi mercimekten nohuta kadar dışarıdan getirtmeye başladığını ifade etti.

Osmanlı devleti zamanında ticaret yollarının değişmesiyle ülkenin ekonomik bakımdan giderek kötü durumda kaldığını anlatan Demirer, daha sonraları dışarıdan borç para alınmak zorunda kaldığını, Osmanlı’nın borçlarını ödeyemeyince de Duyun-u Umumiye’nin kurulduğunu belirtti. Kurtuluş Savaşı’nın ardından Mustafa Kemal Atatürk’ün “Asıl savaş yeni başlıyor. Asıl savaş cahilliğe ve gericiliğe karşı yapılandır” sözünü hatırlatan Uğur Demirer, savaşın ardından dış borcun tamamen ödendiği gibi yeni fabrikalar da kurulduğunu bunun da dışarıdan bir şey almayıp üretimle gerçekleştirildiğini vurguladı. Türkiye’nin dışarıdan bir şey almamasının Marshall yardımlarına kadar devam ettiğini belirten Demirer, şimdi ise etten bakliyata mercimekten samana kadar tarımsal girdilerin tamamının dışarıdan getirildiğini vurguladı.

AT-EŞEK ETLERİNİN NE YAPILACAĞI AÇIKLANMALI

Türkiye’nin Sudan’dan 500 ton at-eşek ve katır eti ile bunların sakatatlarını da ithal edeceğini belirten Uğur Demirer, bu etlerin ne yapılacağının sorgulanması gerektiğini anlattı.

Türkiye’nin tarım ülkesi olduğunu ve 21 merkezde devlet üretim tesisleri kurulması halinde ülkenin dışarıya bağımlılığının kalmayacağını söyleyen Demirer, ülkede üretimin olmamasına yönelik destekler bulunduğunu ifade etti. Vakıfbank’ın %58’inin hazineye devredildiğini, çiftçiye destek için kurulan Ziraat Bankası’nın ise Simitçi aldığını anlatan Demirer, bunların yanı sıra İstanbul’da kanal için ısrar edildiğini ancak bakıldığında kanal civarının Katarlılar tarafından satın alındığının görüldüğünü belirtti. Ülke topraklarının insanların ayağının altından kayıp gittiğini belirten Demirer, yerli üretim ve bunların kullanımının yaygınlaştırılması ile ekonominin düzelebileceğini ifade etti.

İyi Parti İl Başkanı Bekir Özsaçmacı’nın da bir selamlama konuşması yaptığı toplantıda daha sonra katılımcıların kendi ürettiği yiyecekler tüketildi.

(Erkan BAYATLI)

Editör: TE Bilisim