Belediye Başkanı Zeki Gül, beraberinde Belediye Başkan Yardımcısı Turhan Candan ile birlikte Çorum Belediyesi’ne ait BELTAŞ A.Ş. bünyesinde geçen yıl Mart ayında Organize Sanayi Bölgesi’nde kurulan halk ekmek fabrikasını ziyaret etti.

Halk Ekmek Fabrikasını hizmete sunalı bir yıl olduğunu ve bir yıldır Çorumlulara sağlıkla ve güvenle ekmek ürettiklerini anlatan Başkan Gül,

Halk Ekmek Fabrikası’nın 3 bin 500 metrekarelik bir alanda üretim yaptığını ve fabrikanın yaklaşık 10 milyon liraya mal olduğunu ifade etti.

Ekmek üretimi yapılan fırının taş tabanlı ve tam otomatik fırında üretim yapıldığını ifade eden Gül, ekmek fabrikasını açmalarındaki amacın fırıncılarla rekabet etmek ya da alternatif oluşturmak olmadığını asıl nedenin ekmek fiyatlarını dengelemek olduğunu kaydetti.

“Bu amacımızın dışında belki de daha da önemlisi; alım gücü düşük olan hemşehrilerimize uygun ekmek üretmek, Hijyenik, sağlıklı ve lezzetli ekmek üretmek bu ekmeğin dağıtımını yapmak gibi önemli amaçlarla halk ekmek fabrikamızı hizmete açtık.

Diğer bir amacımız da şuydu; ekmek milletimizin baş tacıdır. Biz millet olarak ekmeğe özel bir anlam izafe ederiz” diyen Gül, fabrikanın günlük 75 bin ekmek üretim kapasitesine sahip olmasına rağmen tam kapasite ile çalıştırılmadığını ve 20 bin ekmekle sınırlı tutulduğunu belirtti.

Fabrikada halkın tercih ettiği ekmek çeşitlerinin tamamının üretildiğine dikkat çeken Gül, “Sade, çavdarlı, kepekli, tam buğday, sarı unlu, kızarmış kıtır ekmek ve sade ekmek gibi 8 çeşit ekmek üretebiliyoruz. Bunların dışında bir de halkımız tarafından son derece sevilen leblebili ekmek üretiyoruz. Çorum’a özgü bir ekmek üretelim istedik. Leblebi ekmek üretimini başlattık.

Halk Ekmek Fabrikamız bünyesinde ve ekmek büfelerimizde çalışan arkadaşlarımızla birlikte 60 personelimiz, tüm hemşehrilerimiz için ekmek üretim ve teminine devam ediyor. 

Şehrimizin merkezi yerlerinde yer alan 35 noktaya ekmek büfeleri yerleştirdik. Ekmek büfesi yerleştirdiğimiz noktalar herkesin rahatlıkla ulaşacağı noktalar. 

Ürettiğimiz ekmeklerin dağıtımı, kapalı kasalı, son derece hijyenik şartlara sahip 3 adet aracımızla yapılıyor. Ekmek dağıtımına 05.30’da başlıyoruz. Büfelerde ise ekmek satışımız 7’de başlıyor. Saat 10 ve saat 13 olmak üzere 3 kez dağıtım yapıyoruz.

Kandil gecelerinde vatandaşlarımıza kandil simidi dağıtımı yapıyoruz. Ürettiğimiz kandil simidi de Belediyemize bağlı Halk Ekmek Fabrikamızda üretiliyor.

Hemşehrilerimiz bu sosyal hizmetlerimizden gayet memnun. Onlar memnuniyetini bizlere ilettikçe biz de seviniyoruz. Bu güzel hizmetin içerisinde yer alan tüm arkadaşlarıma da Belediye Başkanı olarak teşekkür ediyorum” dedi.

Çorumlulara uygun fiyat ve kalitede ekmek üretmeye ve 200 gr ekmeğin 75 kuruştan satışına devam edeceklerini anlatan Başkan Gül, bu satıştan zarar etmediklerini hatta kar bile elde ettiklerini söyledi.

Valiliğe bağlı Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfının ihtiyacı olan ekmeği de Halk Ekmek olarak belediyenin karşıladığını belirten Başkan Zeki Gül, Vakfa günlük ortalama 3 bin ekmek ürettiklerini, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfına manyetik kartlar verildiğini, bu kartlar aracılığı ile halkın günlük kendilerine belirlenen miktarda ekmek alabildiğini vurguladı.

Çölyak Hastaları için glütensiz ekmek konusuna da değinen Başkan Gül, bu ekmeği fabrikada üretebilmek için çalıştıklarını ancak üretim maliyeti ve hammadde sıkıntısı nedeniyle şimdilik hayata geçiremediklerini vurguladı.

Gül, “Maliyetinden daha aşağı bir fiyata çölyak hastalarının yiyeceği ekmeği temin ediyoruz. Kardeşlerimiz de bu çalışmamızdan dolayı memnuniyetlerini dile geriyorlar. Bu program vesilesiyle onlara da rabbimden acil şifalar diliyorum…

Halk Ekmek çalışanlarımıza, burada üretilen ekmeğin vatandaşlarımıza ulaşmasında emeği geçen tüm kardeşlerime tekrar teşekkür ediyorum. Vatandaşlarımıza da selam ve saygılarımı sunuyorum.

Sevgili hemşehrilerime şu mesajı vermek istiyorum; “Çorum’un ekmeği emin ellerde” dedi. (Erkan BAYATLI)

Editör: TE Bilisim