BASK Çorum İl Temsilcisi Hayati Çam, TÜİK tarafından açıklanan rakamlara göre Ekim ayı tüketici enflasyonunun (TÜFE) bir önceki aya göre % 2,08, Aralık ayına göre ise % 9,52 oranında arttığını belirtti.

2017 yılının ilk on ayında, memur ve emeklilerinin aylıklarındaki enflasyon kayıplarının yükselmeye devam edeceğini ve telafisinin mümkün olmayacağını ifade eden Çam, “Ocak ve Temmuz aylarında memurlara verilen artışlar kümülatif toplam kayıpları karşılamaktan uzak olup yılbaşına 2 ay kala memur ve emeklileri cepten yemeye devam edecektir” dedi.

“MEMURLAR ENFLASYON KAYIPLARINI TELAFİ EDEMİYOR”

TÜFE oranlarına ilişkin TÜİK açıklamalarının, memurlar ve emeklileri için kayıpların ne kadar daha yükseldiğinin korkuyla takip edildiği anlatan Çam,

2017 yılının ikinci yarısında; en düşük memur aylığının 2.399 TL, en düşük kamu işçisi aylığının 2.600 TL olmasının, sadece sendika farkı ile izah edilemeyeceğini, yetkili sendikaların örgütlü ihanetinin payının küçümsenmemesi gerektiğini vurguladı.

Çam, % 15’lik vergi diliminden % 20’lik vergi dilimine geçilmesi nedeniyle Mart ayından itibaren başlayan ve yıl sonuna doğru asgari ücretliler dahil tüm çalışanları kapsayan vergi dilimi kayıpları, kamuoyu önünde verilen onca söze rağmen yetkili sendikalarca toplu pazarlık masasına getirilememiştir.

2018 Yılı Bütçe Kanunu ve diğer mali uygulamalar çerçevesinde başta MTV olmak üzere diğer vergilerde yeniden değerlenme oranının çok üzerinde artış yapılacağı ve bu şekilde bütçe açığının finanse edileceği ve bu finansmanın başta memurlar olmak üzere kayıt dışı işlemi ve ücretinden başka geliri olmayanların sırtından karşılanacağı açıktır.

Hükümetin ,% 40’ları aşan kayıt dışı ekonomiyi kayıt altına almak yerine, “vurun abalıya” misali, zaten kayıt altında olup kıpırdama imkanı olmayanların nefeslerini kesmeye yönelik tedbir ve artışlara yönelmesi ürkütücüdür.

Memur ve emeklileri başta olmak üzere çalışanların, kazanılmış haklarının budanması için yeni düzenlemelerin yapılacağı zor bir dönemece girmek üzereyiz.

Bir kez daha; emek örgütlerini, hısımlıkları ve hasımlıkları bir kenara bırakarak kazanılmış hakların korunması için verilecek mücadeleye hazırlıklı olmaya çağırıyorum” dedi.(Haber Merkezi)

Editör: TE Bilisim