Kırsala her zaman büyük önem verdiklerini kaydeden Ceylan, “Çorum’da bürokratıyla, mülki amirleriyle, siyasetçisiyle iyi bir birliktelik yakalandı. Bunun da göstergesi olarak geçen yıl 610 kilometre asfalt yaptık. Bayat’ta, Kargı’da, Ortaköy’de, Mecitözü’nde, Sungurlu’da, Boğazkale’de, Merkez İlçe’de, kısaca insanın yaşadığı hiçbir yer asfaltsız kalmayacak. Bu yıl bin kilometrelik asfalt ile kırsalda asfalt sorununu tamamen bitireceğiz.

Zaten kanalizasyon sorunumuz yok, sadece Hatap bölgesindeki 17 köyün sorununu bireysel fosseptik yaparak çözeceğiz. İçme suyunda bir sorunumuz kalmadı. Geçen sene 1.5 milyon metrekare kilittaşı döşedik, bu sene hedefimiz 2.5 milyon metrekare kilittaşı” dedi.

“TÜRKİYE’DE EN ÇOK KÖYÜ OLAN ÜÇÜNCÜ İLİZ”

Çorum’da 769 köyün bulunduğunu, bunun 200’ünün Merkez İlçe’de bulunduğunu dile getiren Ceylan, “Bağlı olarak da 1200 yerleşim yerimiz var. Türkiye’nin en çok köyü olan 3’üncü il Çorum. 530 bin nüfusumuz var. Coğrafi olarak geniş bir alandayız. Bu sene en ücra yerlere kadar asfalt götürdük. Böyle şartlarda inşallah hedefimiz tutarsa kilittaşı sorununu da merkezde çözmüş olacağız” şeklinde konuştu.

“TOPLULAŞTIRMA EN ÖNEMLİ HEDEFİMİZ”

Kırsalda altyapı ve üstyapıyı tamamladıktan sonra esas olarak iki tane önemli hedeflerinin bulunduğunu ifade eden Ceylan, konuşmasına şu şekilde devam etti:

“Bunlardan birincisi arazilerin toplulaştırılması. Parçalı arazileri mutlaka birleştirmemiz lazım. Arazi toplulaştırmasında şu anda yüzde 60’lardayız. En son Düvenci Ovası’nın ihalesini 14 milyon liraya yaptık. Alaca’da ufak-tefek sorunlar kaldı. Daha sonra da merkezde Çatak ve Ovasaray bölgesine el atacağız. Toplulaştırmanın faydalarını mutlaka çiftçilere anlatmalıyız. Toplulaştırmadan sonra sınırlar kalkınca bile arazi miktarı yüzde 20 artıyor. 2500 dönüm alanda toplulaştırma yapılacak. O zaman çiftçiler, yaptığı işin tadını alacak.”

“EKİLEBİLİR ARAZİLERİN TAMAMI SULANACAK”

“İkinci hedefimiz ise sulamayla ilgili olanı. Çorum’un ekilebilir arazilerinin yüzde 100’ünü sulamamız lazım. Bu konuyla ilgili en çok üzerinde durduğumuz proje ise Cemilbey Barajı. Orada bir takım teknik sıkıntı var. Bu sorunu çözdükten sonra Cemilbey’den Yaydiğin’e kadar 60 bin dönüm arazi suyla kavuşmuş olacak.”

“ÇİFTÇİYE DESTEK 2018’DE DE DEVAM EDECEK”

“Tarımsal üretimde ürün çeşitliliğine gidilmesi gerekiyor. Bundan sonra ziraat mühendisleri sahada olacak ve köy köy gezecekler. Deneme üretimi yapılmalıdır, tuttu mu, verim alındı mı öyleyse o ürüne devam edeceğiz. Katma değeri yüksek ürünlere yönelmemiz lazım. 2018 yılında mazotun yarısını devletimiz verecek.

2017 yılı itibariyle Çorum çiftçisine 120 milyon lira destek verdik. Hayvancılık yapanlar için aşılama ve küpeleme ise bedava olacak. Genel bütçede aslan payını savunma, eğitim, sağlık ve tarıma ayırdık.

İktidar olarak kendimize güveniyoruz. İstikrar sürdüğü sürece millet de mutlaka kazanacaktır.”

(Taner ŞİMŞEK)

Editör: TE Bilisim