Çorum Belediyesi’nin İskilip yolu üzerinde bulunan 26 bin metrekare alanlı Fen İşleri, Su ve Kanalizasyon İşleri Müdürlüğü’nü tek yerde toplayan Ek Tesislerin açılışında konuşan Belediye Başkanı Zeki Gül, bu tesis sayesinde şehrin değişik bölgelerinden yürütülen hizmetlerin tek yerden yürütülmesi sayesinde hizmette konfor ve kalitenin artacağını, ayrıca hem zamandan hem de giderlerden tasarruf edileceğini bildirdi.

Belediye olarak vatandaşlara daha iyi hizmet sunabilmek için gayretlerinin devam ettiğini dile getirerek tamamlanan hizmetler olduğu gibi devam eden çalışmaların da bulunduğunu söyleyen Başkan Gül, “Bugün Belediyemizin sahada çalışan birimleri için inşa ettiğimiz müstakil tesislerin açılışını yapacağız. Çorum Belediyesi Ek Tesisler vatandaşımıza güzel hizmetler verecektir. Belediyemizin yeni hizmet binası hızla ilerliyor. Yine iki mahallemizde inşa ettiğimiz spor tesisimiz ve şehrimize kazandıracağımız iki mahalle spor salonumuz var. Bunların da ince işçilikleri ve çevre düzenlemeleri kaldı. İnşallah birkaç haftaya kadar bu projelerimizi de tamamlayıp Çorumluların hizmetine sunacağız.

“100 ŞANTİYEDEN 80 TANESİ BİTTİ”

Sadece Etüt Proje Müdürlüğü’müzün takip ettiği 37 şantiye var. Bunlardan 27 tanesi bitti. Geçici kabulleri yapıldı. Geriye kalan 4 tanesi Kasım ayı içerisinde diğerlerini ise yıl sonuna bitirmeyi hedefliyoruz. Su ve Kanalizasyon Müdürlüğümüz bu yıl 80 kilometre altyapı çalışması yapıyor. Seçim var diye yapılması gereken çalışmalarımızı ötelemiyoruz. Altyapımızı tamamlayarak yollarımızı öyle yapıyoruz. Park ve Bahçeler Müdürlüğümüz için hedefimiz 20 olmasına rağmen 23 tane park yaptı. Altyapı ve üstyapı olarak 40 tane şantiyemiz var. Toplam 100 tane şantiyemizden 80 tanesini bitirdik.

“FEN İŞLERİ ADETA GÖRÜNÜN YÜZÜMÜZ”

Bunun dışında Belediyenin önemli çalışmasından biri de Teknik Müdürlüklerimiz ve bu müdürlüklerimizin araç parkı için inşaa ettiğimiz Ek tesislerdi. Fen İşleri Müdürlüğü işinin tamamı sahada olan bir müdürlüğümüz. Belediye’nin görünen yüzü olan hizmetleri sunan bir müdürlük. Su ve Kanalizasyon Müdürlüğümüz ise yine şehrin dört bir yanını saran içmesuyu, yağmursuyu, atıksu şebekesi gibi alt yapı yatırımları olan bir müdürlüğümüz. 7 gün 24 saat hizmet veren bir birimimiz. Bu iki birimimizin sokaklarımızda, caddelerimizde, mahallelerimizde alt yapıdan tutun da yolların, kavşakların yapımına, dar gelirli vatandaşlarımızın evindeki tamirata kadar, temel ihtiyacımız olan suyun kaynaklardan getirilip, musluktan sağlıklı bir şekilde akıtılmasına kadar olan sürecin her safhasında izleri var, emekleri var.

Yaptığı işlerin çeşidi ve yoğunluğu açısından oldukça aktif olan müdürlüklerimiz araçlarla, ekiplerle, yardımcı ekipmanlarla çalışan bir birimlerimiz. Bu yüzden bağımsız bir şantiyesinin olması, rahat, güvenlikli bir sahasının olması gerekiyordu. Biz de teknik müdürlüklerimiz için bu ek tesisleri inşa ettik. İnşallah buranın hizmete girmesiyle birlikte, buraya taşıdığımız birimler çok daha konforlu bir alanda, kalıcı hizmetlere imza atacaktır. Biliyorsunuz, buradan önce Fen İşleri Müdürlüğümüze bağlı bir şantiyemiz vardı. Ankara Yolunda, Erol Olçok Eğitim ve Araştırma Hastanesinin karşısında asfalt plentinin, beton santralinin, atölyenin, tamirhanenin, boyahanenin bir arada bulunduğu bir şantiyemiz vardı. Bu şantiye, Hitit Üniversitemizin Güney Kampüsü’nün yapılacağı 473 dönümlük bir arazinin içinde 62 bin 804 metrekarelik bir alanda kuruluydu. Burada bulunan 131 adet parseli trampa karşılığında hazineye devrettik. Hazine de üniversiteye tahsisini gerçekleştirdi. Fen İşleri Müdürlüğümüz şantiyesinin de bulunduğu alanı tamamen Hitit Üniversitemizin Güney Kampüs alanına devrini gerçekleştirdik. Geçtiğimiz yıllarda burada bulunan asfalt plentimizi ve beton santralimizi taş ocağının olduğu Melikgazi Bölgemize taşımıştık. Beton santralini buraya taşımamızdaki amaç, alt ve üst yapıda kullandığımız hammaddeye yakın olmasıydı.

“KARO VE BORDÜRLERİ KENDİMİZ YAPIYORUZ”

Özellikle yol ve kaldırım yapımında, asfalt seriminde kullanılan malzemenin nakliye maliyeti yüksek oluyor. Biz her yıl ortalama 120 bin ton asfalt serimi yapan bir belediyeyiz. Bu amaçla asfalt plentimizi ve beton santralimizi hammaddenin olduğu alanlara taşıyarak nakliye masrafından büyük ölçüde kurtulduk. Beton santralimizin taşınmasıyla nakliyeden büyük tasarruf sağladık. Ayrıca eski şantiyemizin bulunduğu alanda yer alan bordür ve karo imalathanemizi de Taş Ocağı bölgemize taşıyoruz. Binalarımızı yaptık. En kısa sürede orada faaliyet vermeye başlayacağız. Yollarımızda ve kaldırımlarımızda kullandığımız bordür taşlarımızın tamamını kendimiz üretiyoruz. Taş ocağında inşa ettiğimiz, yeni kısımlarla birlikte tretuvar malzemelerini hammaddenin olduğu alanda üreteceğiz. Buradan da önemli bir tasarruf sağlayacağız.

“ARAÇLAR KORUNUYOR”

Bütün bu hizmetler, bütün bu üretim elbette araçlarla, çeşitli ekipmanlarla oluyor. Bu araçlar maliyeti yüksek olan araçlar. Haliyle şehrimizin hizmetinde olan bu araçlara da gözümüz gibi bakmamız gerekiyor. Teknik Müdürlüklerimizin hem birimlerinin yer alacağı, hem de kullandıkları araçların bir arada bulunacağı, bakımlarının rahatlıkla yapılabileceği ek tesisleri şehrimize kazandırdık. Ek Tesislere Fen İşleri Müdürlüğümüze bağlı Atölye Şefliğinde; Kaynakhane, Boyahane, Tamir Atölyesi, Marangozhane ve İş Makinelerinin park alanı bulunuyor. Araçlarımızın tüm tamir ve bakımlarını atölyemizde yapılacak.

Belediyemize ait birimlerin mobilya işleri marangozhanede yapılıyor. Yine dış birimlerimizin ihtiyacı olan demir doğrama, kaynak, kasa tamiri, kaporta vb. işlemleri kaynakhanemizde yapılacak. Su ve Kanalizasyon İşleri Müdürlüğümüze bağlı İçmesuyu Teknisyenliği, Su Kanalizasyon Amirliği ve bazı birimlerin depolarını ek tesislerimize taşıdık. Önceden İçmesuyu Teknisyenliğimiz Ulu Mezarlığın karşısında Su Kanalizasyon Amirliğimiz ise Temizlik İşleri Müdürlüğümüzün bulunduğu alan içerisinde idi. Şimdi iki birimimizde aynı yere taşımış olduk. Böylece hem personelimizin çalışma ortamı daha ferah ve konforlu hale getirmiş olduk hem de birimler arasındaki koordinasyonun daha rahat sağlanabileceği bir tesise sahip olduk.

TESİSLERİN MALİYETİ 19 MİLYON

Ek tesislerimiz; 3 ana binadan oluşuyor. 3 bin 880 m²’lik idari binamızda; ofisler, toplantı odaları, eğitim salonu, mescit, soyunma odaları, dinlenme odaları, yemekhane gibi kısımlar bulunuyor. Fen İşleri Atölye Binasında atölye şeflikleri ve atölyeler var. Burası da 4 bin 650 metrekarelik bir kapalı alan… Depo ve garaj binamız da 2 bin 370 metrekarelik bir alana sahip. 2 adet yakıt pompası ve 50 tonluk bir akaryakıt depomuz var. Belediyemizin araç parkında bulunan araçlar yakıtlarını buradan temin edecekler. Tesislerimiz Belediyemizin araç parkında yer alan araçlar için yıkama ve yağlama ünitesiyle, yarı açık otoparkıyla korunaklı bir alan oldu.

Ek Tesislerimiz; Kunduzhan Mahallemiz sınırları içerisinde 25 bin 987 metrekarelik bir alan içerisinde… Tesisimizde 24 saat güvenlik görevlisi bulunacak. Kameralarla araçlarımızın, binalarımızın güvenliğin kontrol edilecek. Asfaltı ile birlikte Belediyemiz Ek Tesislerinin maliyeti 19 milyon TL oldu. Şehrimize, vatandaşlarımıza, belediyemize hayırlı uğurlu olmasını temenni ediyorum. İnşallah burada, teknik birimlerimizi taşıdığımız bu müstakil mekanda, hemşehrilerimize, şehrimize çok daha güzel, çok daha iyi hizmetler vereceğiz. Şehrimiz gelişiyor. Buna bağlı olarak hizmet çeşitliliği artırmamız gerekiyor. Bu tesislerimiz belediyemizin hizmet kalitesine de şehrimize de yakışan bir tesis oldu. İnşallah buradan kurumumuza yakışan, vatandaşımızın hak ettiğini düşündüğümüz en güzel hizmetleri vereceğiz. Tesisin yapımında emeği geçen arkadaşlarımıza çok teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.

(Volkan SINAYUÇ)

Editör: TE Bilisim