Ülkemizde her gün binlerce yeni araç trafiğe çıkıyor. Yeni sürücülerin de bu yoğunluğa katılmasıyla trafikte acemi-usta karmaşası yaşanıyor. En çok tercih edilen türlerden biri olan B sınıfı ehliyet, ne çok zor ne de basit denilebilecek seviyedeki sınavların geçilmesi sonucunda alınıyor. Özel bir sürücü kursuna yazılan adaylar, yılın belli aylarında düzenlenen yazılı sınavlara hazırlanırlar ve sonraki aşamada gerçekleşen direksiyon sınavını geçmeye çalışırlar. Birçok sürücü adayına ehliyet sınav sonuçları çöz önerisinde bulunulmuştur; bu önerinin doğru bir yönlendirme olduğunu söyleyebiliriz, keza sorular her yıl benzer tipten oluşuyor.

Yazılı sınavlar ortak olduğu için tüm ülke genelinde yapılıyor. Özel kurslar direksiyon uygulamasını verir, yazılı sınava hazırlar ve başarılı olanları diğerlerinden ayırır. Bu ayırma işlemi sertifika ile sonlandırılmaktadır. Yazılı ve uygulama sınavlarını geçen adaylar Vergi Dairesine gidip ücret yatırırlar, Trafik Şubede ise kimliklerini talep ederler. Son aşama için yaklaşık 500 lira civarı harcama yapılır. Kazanılan sertifikanın resmi kimliğe dönüşüm işlemleri bu sıra üzerinde gerçekleşir. Özel kurslar da Milli Eğitim Bakanlığına bağlı olduğu için yetkili kurumun yine devlet idaresinde olduğunu söyleyebiliriz. MEB tarafından yapılan ve duyurulan sınavlar, resmi sitesinin veri tabanında tutulmaktadır. Bu sistem sayesinde 2009 ehliyet sınav sonuçları da görülebilir 2016 yılında yapılacak yeni sınavların tarihleri de. 2015 yılının son demlerinde gerçekleşecek 12 Aralık Ehliyet sınavı ile bu yılın sürücüleri belirlenmiş olacak.

TC İLE EHLİYET SINAV SONUÇLARI

B sınıfı direksiyon sınavı için kursların tahsil ettiği araçlar kullanılmaktadır. Araçta iki gözetmen bulunur ve puanlama 100 üzerinden gerçekleşir. Yazılı B sınıfı ehliyet sınav sonuçları MEB tarafından açıklanır; direksiyon sınavının sonuçları ise özel sürücü kursunu aranarak öğrenilir. Önümüzde yılda araç içi denetimler daha da sıkılaştırılacaktır. 

 

Editör: TE Bilisim