Devlet Tiyatro Salonu’nda gerçekleştirilen konferansa Vali Yardımcısı Adem Saçan, İl Millî Eğitim Müdür Vekili Özcan Kuşçu ve İl Milli Eğitim Şube Müdürleri’nin yanı sıra çok sayıda okul yöneticisi katıldı.

Doç. Dr. Nail Yıldırım, eğitimin bir “sevda” işi olduğunu belirterek, değişim kavramının doğasından hareketle, “İnsan eliyle oluşturulmuş problemsiz bir sistem yoktur. Biz sorunlar içerisinde yaşamaya ve baş etmeye ne kadar muktedir isek sisteme o kadar uygun yaşıyoruz demektir. Sistem amaca hizmet eden organlar bütünüdür. Dünya değişiyor, sürekli bir değişim yaşanıyor. Sisteme ayak uydurabilmek için bu süreçte eğitimcilerin de eğitime ihtiyacı var.” diye konuştu.

Bu günkü sistemde bilginin haritasının değiştiğini vurgulayan Doç. Dr. Yıldırım şu görüşleri paylaştı:

“Okullar sadece bilgi yükleme merkezleri olmamalı. Milli Eğitim Bakanlığımızın ‘Okullar Hayat Olsun’ projesinden de bu kastediliyor. Toplum okulları değil, okullar toplumu yönetmeli. 

Her problem aslında bir fırsattır. Değişimi sürdürmek daha önemlidir. Eğitimde 20 Yıllık planlar yapılır. Eğitimin amacı insanı kendi yaşamının öznesi kılmaktır. Kendi kararlarımızı kendimiz alıyor muyuz? Özgüvenimiz var mı? Sorularına evet cevap verebilmek için özümüzü harekete geçirerek öz disiplin oluşturmalıyız.  Özgüveni yüksek, özgün insanlar yetiştirmeliyiz. Bu ise iki yaştan itibaren başlayan bir süreçtir. Yetiştireceğimiz bireyler toplumun nesnesi olacak. Öğretmenlik mesleği nasıl sorusuna cevap verebilen bir meslektir.

Bugün dünya ‘okur  yazar’ insan yetiştirmenin peşinde.  Burada okur yazar olmak, bilgiyi alan ve yaşamına geçiren insan demektir.  Eğitim sınavı geçmek için çalışan değil, gerçek okur yazar insan yetiştirmek demektir.”

Çocukların psikolojik ve fiziksel ihtiyaçlarından da bahseden Nail Yıldırım, “Bilgi yarışmalarından ziyade bilgiyi kullanma yarışmaları yapalım. Bilginin yaşamda karşılığını bulmalıyız. Eğitimde hiçbir kavram yoktur ki yaşamda bir alan dokunmasın. Bu toplumda hala Mevlanalar,  Hacı Bektaş-ı Veliler, Yunus Emreler yaşıyor. Okullarımızda bu değerleri buluşturan bireyler yetiştirmeliyiz.  Eğitimin değişmeyen nosyonu iyi insan yetiştirmektir.” şeklinde konuştu. 

Konferansın ardından soruları da yanıtlayan Gazi Osman Paşa Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Nail Yıldırım’a katkılarından ötürü Vali Yardımcısı Adem Saçan tarafından, Belediye Engelli Eğitim Merkezi öğrencilerinin hazırladığı bir hediye verildi.

(Recep SERBES)

Editör: TE Bilisim