Türkiye Kamu-Sen’e bağlı Türk Eğitim-Sen Şube Başkanı Selim Aydın, 2014-2015 eğitim-öğretim yılının sona ermesi nedeniyle hem yılın değerlendirmesini yaptı hem de son kazanımları hakkında bilgi verdi.
Eğitim-öğretim yılının bir çok olumsuzluklarla geçtiğini, özellikle MEB Yasası ile eğitimde tüm dengelerin alt-üst edildiğini ve binlerce yöneticinin görevine son verilerek adeta katliam yapıldığını anlatan Türk Eğitim-Sen Şube Başkanı Aydın, Cumhuriyet tarihinde görülmemiş bir kadrolaşma operasyonuyla eğitimin milli olmaktan uzaklaştırıldığını, yargı kararlarına rağmen idarecilerin görevlerine iade edilmediğini kaydetti.
Yeni yönetmelikle öğretmenlere rotasyon uygulamasının getirilerek eğitimcilerin düzenini bozacak bir uygulamaya karar verildiğini ifade eden Selim Aydın, “MEB yasası uygulamaya konularak stajyer öğretmenlere adeta atadığımız müdürlere biat edin emri verildi. Hatta malum sene üye olursanız adaylığınız kalkar denilerek ahlaki yıkımın öncülüğü yapıldı. Eğitim çalışanları kendi sorunlarıyla boğuşurken eğitimin asli unsuru öğrencilerin başarısı ne yazık ki düştü. İşte tüm bu sorunlar eğitimin ve eğitimcinin kanayan yarasıdır. Bakanlık, problemleri çözmekte aciz kalmakta hatta sürekli sorun üretmektedir. Bu nedenle 2014-2015 eğitim-öğretim yılına baktığımızda başarısızlık görüyoruz. Bu başarısızlığın sorumlusu MEB’i yönetenler ve Hükümet ettiği 13 yıllık dönem içerisinde beş kez Milli Eğitim Bakanı değiştiren, sürekli sistem değişiklikleri yapan; eğitimde tutarlı ve istikrarlı icraat sergileyemeyen iktidardır. Umarız ki yeni kurulacak hükümet eğitimin sorunlarını çözmeye yönelik adımlar atar ve eğitim çalışanları artık asli işini yapabilir. Bu vesileyle 2015-2016 eğitim-öğretim yılının huzur ve mutlulukla başlamasını temenni eder, tüm eğitim çalışanlarına ve öğrencilerimize iyi tatiller dileriz” diye konuştu.
Aydın açıklamasında Türk Eğitim-Sen’in açtığı dava üzerine Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu’nun Yönetici Atama Yönetmeliği’nin bazı hükümleri hakkında yürütmeyi durdurma kararı verdiğini, bununla birlikte sayıları 8 binin üzerinde olan okul müdürü ve on binlerce müdür yardımcısı ile müdür başyardımcısının eski görevlerine tekrar dönebileceğini ifade etti.
Danıştay kararının eğitim kurumlarına yönetici atamaları bağlamında oldukça önemli olduğunu anlatan Aydın, sendikalarının bir zafere daha imza attığını ve artık bu tür sıkıntıları yaşamak istemediklerini sözlerine ekledi.
(Volkan SINAYUÇ)
Editör: TE Bilisim