Hitit Üniversitesi Tıp Fakültesi Erol Olçok Eğitim ve Araştırma Hastanesi Konferans Salonu’nda “Merhamet Dünyası” konulu konferans veren Prof. Sayar, “Merhamet, dünyamızı nasıl aydınlatabilir?” sorusuna da yanıt aradı.

İnsanların sadece kendi düşüncesinin doğru olduğunu düşünmeye başlaması ile birlikte merhametsizleşmeye de başlayacağını ifade eden Prof.Dr. M.Kemal Sayar, merhameti sadece başka canlılara değil insanın kendisine de duyması gerektiğini belirtti. Yapılan incelemelerde 3-5 aylık bebeklerin de iyiliği kötülüğü ayırt edebildiğini gösterdiğini söyleyen Sayar, merhametin kalpsiz bir dünyada sığınak olduğunu ifade etti. Merhamet duygusunun anne ve babadan etkileşimle alındığını, suç işleme eğilimi olanların geçmişine bakıldığında büyük bölümünün anne ve babasından yeteri kadar sevgi alamadığının ortaya çıktığını dile getirdi.

İnsanların sevildiğini ve güvende olduğunu hissettikçe iyiliklerin de arttığını söyleyen Prof.Dr. M.Kemal Sayar, insanların kendisine benzeyenlere daha çok merhamet gösterebildiğini, aynı çevre, aynı şehir ya da ülkeden insanların birbirlerine diğerlerine göre daha merhametli olduğunu anlattı.

Sayar, “Anlayışımızda İnsana merhamet etmeyene Allah’ta merhamet etmez anlayışı bulunuyor. Başkasına merhamet edenin kendisi de bu işten kazançlı çıkacaktır. Bu duygusal yönden de olabilir. Merhamet çoğu zaman bir duygudaşlıktır. Senin yanındayım acını dindirmeye talibim diyebilmektir. Akıl hesap yapar ancak merhametin eli hesap yapmadan uzanır. Fırsatını yakaladığımızda iyilik yapabiliyorsak merhamet ruhumuza işlemiş demektir” dedi.

EĞİTİM SİSTEMİ YANLIŞ

Eğitim sisteminde yanlışlar yapıldığını ve çocukların birbirini rakip olarak gördüğünü söyleyen Kemal Sayar, rekabetin insanları merhametsizleştirdiğini, önemli olanın ben duygusu değil biz duygusu olduğunu ifade etti. İnsanın ne kadar merhametliyse o kadar yardımsever olduğunu belirten Sayar, “Günümüzde gemisini kurtaran kaptan anlayışı var. Çok az insan başkalarının inlemesine karşı duyarsız kalamıyor. Bizim toplumumuzda ise yardımlaşma hala var ve bu özelliğimizi kaybetmememiz lazım. Teknoloji giderek ruhumuzu sıkıyor ve biz duygusunu kaybediyoruz. Dikkatsizliğimiz artıyor, dostlarımızla otururken bile ekranlara bakmayı tercih ediyoruz. Bu durum beyin parçaları arasında bozukluğa da neden oluyor” dedi.

Konferansa İl Sağlık Müdürü Op. Dr. Ömer Sobacı, Çorum Tabip Odası Başkanı Doç. Dr. Çağatay Çağlar, yönetim kurulu üyeleri Dr. Merve Tarhan, Dr. Okan Delikan ve Dr. İlker Uzeli’nin yanı sıra, İl Sağlık Müdür yardımcıları ve İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Abdullah Koçak, bazı il ve ilçe başhekimleri katıldı.

(Erkan BAYATLI)

Editör: TE Bilisim