Eğitim Sen Çorum Şubesi, çocuk istismarı, taciz ve tecavüz vakalarını protesto etmek amacıyla 8-12 Ocak 2018 tarihleri arasında bir hafta boyunca iş yerlerinde kokart takma eylemi gerçekleştirecek.

Eylemle ilgili açıklamada bulunan Eğitim Sen Çorum Şube Başkanı Mustafa Gül, “çocuklarımızın düşlerini karanlığınıza teslim etmeyeceğiz” dedi.

Son olarak Diyanet İşleri Başkanlığı’nın internet sitesindeki Dini Kavramlar Sözlüğü’nde ‘İslâm hukukçularınca buluğ çağının alt sınırı, erkekler için 12, kızlar için 9 yaş olarak’ belirlenerek, nikâh tanımlamasında ‘Buluğ çağına erişmiş kadının velisi olmaksızın kendisinin nikâhlanabilmesi mümkün olmakla birlikte, velisinin de bulunması menduptur’ şeklinde açıklama yapılmasını eleştiren Gül, “Diyanet, çocuk yaşta evlendirmeyi özendirmekte, çocukların istismar edilmesini açıkça teşvik etmekte ve meşrulaştırmaktadır” ifadesine yer verdi.

Diyanet’in bu açıklamasının AKP’nin iktidar olduğu günden bu yana sürdürdüğü gerici ve cinsiyetçi politikaların devamı niteliğinde olduğunu kaydeden Gül, “cinsiyetçi politikaları ile AKP her geçen gün artan kadın cinayetlerini ve çocuk istismarlarını görmezden gelmektedir. 2017 yılında 409 kadın katledilmiş, 387 çocuk cinsel istismara uğramıştır” dedi.

Mustafa Gül açıklamasında şöyle dedi:

“BM Çocuk Hakları Sözleşmesi’ne göre, 18 yaşından küçük olan herkes çocuktur.

BM Çocuk Hakları Sözleşmesi’ne göre, 18 yaşından küçük olan herkes çocuktur. Türkiye; Avrupa Konseyi Çocukların Cinsel Sömürü ve İstismara Karşı Korunması Sözleşmesi’nden, Çocuk Hakları Sözleşmesi’ne kadar çocukların korunmasına yönelik pek çok sözleşmeye imza atmışsa da fiiliyatta zaten mağdur olan çocukların tekrar mağdur olmasına neden olan uygulamalar ve açıklamaların yaşandığı bir ülke durumuna gelmiştir.

Son olarak Diyanet İşleri Başkanlığı’nın internet sitesindeki Dini Kavramlar Sözlüğü’nde ‘İslâm hukukçularınca buluğ çağının alt sınırı, erkekler için 12, kızlar için 9 yaş olarak’ belirlenmiş, aynı zamanda ilgili sözlükte, nikâh tanımlamasında ‘Buluğ çağına erişmiş kadının velisi olmaksızın kendisinin nikâhlanabilmesi mümkün olmakla birlikte, velisinin de bulunması mecburdur’ şeklinde açıklamalar yapılmıştır. Diyanet, çocuk yaşta evlendirmeyi özendirmekte, çocukların istismar edilmesini açıkça teşvik etmekte ve meşrulaştırmaktadır.

Diyanet’in açıklamaları AKP’nin iktidar olduğu günden bu yana sürdürdüğü gerici ve cinsiyetçi politikaların devamı niteliğindedir. Cinsiyetçi politikaları ile AKP her geçen gün artan kadın cinayetlerini ve çocuk istismarlarını görmezden gelmektedir. 2017 yılında 409 kadın katledilmiş, 387 çocuk cinsel istismara uğramıştır.

Karma eğitim uygulamalarına son verilmeye çalışılması, çocuk yaşta evliliklerin önünü açan yasal düzenlemeler, müftü nikâhı vb. pek çok adım, ülkemizde çocuk haklarının bizzat iktidar tarafından ihlal edildiğinin göstergeleridir.4+4+4 sistemi ile örgün eğitimdeki kız çocuklarının sayısında ciddi bir düşüş yaşanmış, çocuk yaşta evliliği teşvik eden düzenlemeler ile binlerce kız çocuğu eğitim sisteminin dışına itilmiştir. Eğitimde bu düzenleme ile hız kazanan dönüşüm sonucunda 2 milyon çocuk örgün eğitim dışında kalmıştır.

Cinsiyet ayrımcı zihniyet; kadın ve erkeği eşit görmemekte, kadını aile içinde tanımlayarak, toplumsal rollere hapsetmek istemekte, kadını sosyal, ekonomik ve siyasi hayattan kopararak sadece çocuk doğurmakla yükümlü görmektedir. Kadın erkek rolleri bu zihniyete göre oluşturulmakta, evlilik yaşının gerici ideoloji doğrultusunda küçültülmesi ile çocuk yaşta evlilikler meşru gösterilmeye çalışılmaktadır.

Bizler eğitim ve bilim emekçileri olarak, AKP’nin kadın ve çocuk düşmanı politikalarına ve cinsiyetçi uygulamalarına karşı mücadele etmeye devam edeceğiz.”

(Haber Merkezi)

Editör: TE Bilisim