Belediye Başkanı Külcü, geçtiğimiz yıl birim müdürlüklerinin çalışmalarını kamuoyuna anlattığı basın toplantılarından birini daha dün Buhara Kültür Merkezi’nde gerçekleştirdi. Görev süreleri içerisinde bazı müdürlüklerin devam ettiğini, bazılarını ise yeniden ihdas ettiklerini hatırlatan Başkan Külcü, 2015 yılında kurdukları Tesisler Müdürlüğü’nün de kısa sürede önemli mesafe kaydettiğini dile getirdi.

Eşi Hatice Külcü, Belediye Başkan Yardımcısı Zeki Gül, Belediye Meclis Üyeleri ile Tesisler Müdürlüğü bünyesindeki birimlerde çalışan personelin katıldığı basın toplantısında daha önce Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü bünyesinde kadınlara, gençlere, yaşlılara ve engellilere yönelik yapılan hizmetlerin 2.5 yıldır Tesisler Müdürlüğü’nce yapıldığını hatırlatan Külcü, Kadın Kültür ve Sanat Merkezleri, Aile Eğitim Merkezi, Gençlik Merkezleri ve Engelli Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezleri ile muhteşem bir başarı hikayesi yazdığını açıkladı.

“MİLLETİN YÜKÜNÜ ALAN BELEDİYECİLİK ANLAYIŞI”

Çorum Belediyesi’ndeki zihinsel değişim, dönüşüm ve yenilenmeyi anlatmada en iyi müdürlüğün Tesisler Müdürlüğü olduğunu kaydeden Başkan Külcü, milletin ardından giden, şehre yük olan idareciliği değil, milletin yükünü alan bir belediye anlayışı ile hareket ederek hizmet etmenin gayretinde olduklarını ve yapılan bu işlerin de ne kadar doğru olduğunu gördüklerini ifade etti.

Dünyanın ve Türkiye’nin sürekli değiştiğini, buna paralel olarak Çorum’un da bu değişime ayak uydurması gerektiğini dile getiren Külcü, Yeni Türkiye vizyonunu Çorum’a yansıtmaya özen gösterdiklerini, insanların gönlünü kazanmanın herşeyin başı olduğunu ve gönüller yapmaya talip olduklarını kaydetti.

Tesisler Müdürlüğü’nün misyonunun çocukları ve gençleri geleceğe hazırlamak, kadınları sosyal ve ekonomi hayatın içinde etkin kılmak, ailelere destek olarak varlığını ve gücünü muhafaza etmeye katkı sağlamak ve engellilere yol arkadaşlığı yapmak olduğunu açıklayan Külcü, 260 bin kişinin tamamına söyleyecek bir sözleri, uzatacak elleri olduğunu veya verilecek hizmetleri bulunduğunu anlattı.

Kendi dönemleri öncesinde gençlere, ailelere ve engellilere yönelik hizmetlerin olmadığını ve bunu kendilerinin öngörerek başlattığını ifade eden Belediye Başkanı Külcü, “Keşke bu hizmetler bizden önce başlasa ve daha fazla yol alsaydık. Gelinen noktayı yeterli görmüyoruz. Özellikle kültür ve sanatta geri kaldığımızın farkındayız. Hedefimiz eğitimle, sanatla ve kültürlü güçlü bir şehir yaratmaktır” diye konuştu.

Hizmet süreleri içinde sadece kendilerinden talep edilenlerin yapıldığı bir belediye anlayışı yerine üretken, toplumun önünü açan, istenmeden sorunların tespitini yaparak çözüm getiren bir anlayışla hareket etmeye devam edeceklerini anlatan Külcü, yeni Türkiye vizyonunu şehre yansıttıklarını, şehir, zaman ve insan arasında en güçlü bağı kuran belediyelerden biri olduklarına inandığını, yaptıkları tüm hizmetlerde insan memnuniyetini öne çıkardıklarını ve bunun da işlerinin bereketli olmasını sağladığını dile getirdi.

“322 PERSONEL İLE 66 MİLYON HARCAMA”

Değişim sözünü en iyi yerine getirdikleri alanlardan biri olan Tesisler Müdürlüğü’nün Buhara Kültür Merkezi, Velipaşa Kadın Kültür ve Sanat Merkezi, Necip Fazıl Kısakürek Gençlik Merkezi, 4 Mahalle Kültür Merkezi ve Engelli Eğitim Merkezi için 30 milyon TL olmak üzere diğer hizmetleriyle birlikte 66 milyon liralık bir harcama yaptığını, halen 220 öğretmen ve 102 teknik personel olarak 322 personel ile hizmet verdiğini anlatan Külcü, “Sıfırdan başladığımız bir alanda muhteşem bir başarı hikâyesi yazdık. Kadınlarda, gençlerde, engellilerde, öğrencilerde vs. kursiyer sayılarına bakınca nasıl devasa rakamlara ulaştığımızı görüyoruz. Bir yandan bunun mutluluğunu yaşıyoruz, öbür yandan ise artan sorumluluğumuzun gereğini yerine getirmek için daha çok çalışıyoruz” dedi.

“ÇORUM’DA KADINLARIN YÜZDE 60’INA ULAŞTIK”

Genel değerlendirmelerden sonra Tesisler Müdürlüğü bünyesindeki birimlerin çalışmalarını da anlatan Başkan Külcü şu görüşlere yer verdi.

“Müdürlüğümüzün temelini Velipaşa Konağı’ndaki Kadın Kültür ve Sanat Merkezi ile attık. Eşimin önerisi sayesinde burada oluşturduğumuz Velipaşa KKSM kısa sürede büyük ilgi görünce diğer mahallelerde de oluşturma gereği hissettik. O gün attığımız küçük adımın ileri ki yıllarda atılacak dev adımların ilki olduğunu biz de bilmiyorduk. İşi bu noktaya taşıyan başta eşim Hatice Hanım’a ve ilk günden beri yanında olan Nuran Hakyemez, Betül Özüyağlı ve Betül Özseçer arkadaşlarımıza, sonra bu kadroya katılan fedakar arkadaşlarımıza ve Başkan yardımcılarımızdan müdürümüze kadar tüm arkadaşlarımıza teşekkür ediyorum. Şimdilerde neredeyse KKSM’ler Çorumlu kadınların ikinci adresleri oldu.

Kadınların kendilerini özgürce ve kendi dilleriyle anlatması için kurduğumuz merkezimiz halen Velipaşa ile birlikte Mimar Sinan, Akkent, İkbal, Bahçelievler ve Buharaevler olmak üzere 6’ya ulaştı. Kadınlar için önemli bir eğitim kurumuna dönüşen merkezde geleneksel el sanatlarından, resime, yemekten, kültüre, meslek edindirmeden, yabancı dile kadar 100’e yakın kurs düzenlendi. Bu kurslarda toplam 47 bin 703 kursiyere eğitim verildi. Ayrıca günübirlik veya 2-3 günlük etkinliklerimizle birlikte şehirde yaşayan 75 bin kadına ulaşmış durumdayız. Sinema ve tiyatro günleri ile 8 bin kadınımızı sinema ile tanıştırmış olduk. İl içi ve dışı gezilerimize ise 3 bin 300 kadın katıldı. Salon programlarımızdan ise 14 bin kişi yararlandı. 130 bin kadının yaşadığı Çorum’da yüzde 60’lık bir orana ulaştığımızı görüyoruz. Aile Eğitim Merkezi verilerini de ekleyince neredeyse kendisiyle doğrudan irtibat kurmadığımız kadın hemşehrimiz kalmamış. Bunun sonuçlarını yaptırdığımız kamuoyu araştırmalarındaki memnuniyet ve başarı değerlendirmesi oranında da görüyoruz. Kadın hemşehrilerimizin memnuniyet oranı daha yüksek çıkmaktadır.

“NFK GENÇLİK MERKEZİ DEVASA BİR EĞİTİM ORGANİZASYONUNA DÖNÜŞTÜ”

Belediye Tesisler Müdürlüğü çatısı altında ikinci önemli hizmetimiz de Gençlik Merkezleri’dir.

Gençliğe yönelik kurumsal çalışmalar da aslında mütevazı bir başlangıçla oldu. Yunus Emre Otopark ve iş merkezlerinin altında bulunan alanda kurduğumuz Necip Fazıl Kısakürek Gençlik Merkezi ile bu işe başladık. Bugüne kadar eğitime destek kurslarımızdan 38 bin 808 gencimiz yararlandı. Sanat ve yetenek kurslarına 6 bin 685, 14 branşta açtığımız 571 spor kursundan 13 bin 414, değerler eğitimi kursundan 3 bin 445 gencimiz yararlandı. Bu yıl kurslarımıza katılan gençlere 12 bin 110 adet kitap, 6 bin 000 adet çanta, 6 bin 000 adet diğer materyallerden hediye edeceğiz. Az önce de ifade ettiğim başlangıçta maddi imkanı sınırlı ailelerimizin çocuklarına yönelik olarak başlatılan bu çalışma şimdi tüm öğrencilerimize yönelik devasa bir eğitim organizasyonuna dönüştü.

Geleneksel akıl oyunları yarışmamıza 221 okuldan 3 bin 107 öğrenci katılırken, gençlere yönelik bir çok gezi, projeyi de hayata geçirdik. Belediyeler şehrin temel alt yapı ve üst yapı hizmetlerini yönetmek üzere oluşturulmuş kurumlardır. Ama bu günün gerçeği şu ki sadece bunları yapmak artık yeterli olmamaktadır. Dün tamamı fiziki yatırımlar iken bugün neredeyse hizmetin artık bunlar % 30 – 40’lık kısmını oluşturuyor, % 60 – 70’lik kısmı sosyal, kültürel, eğitim vb. hizmetlere kaymıştır. Çorum Belediyesi de bu gereksinimi en iyi okuyan ve değişimi, dönüşümü en gerçekçi, en başarılı şekilde yaşayan belediyelerden birisi. Gençlik Merkezlerimiz de bu bağlamda attığımız adımlardan birinin ürünü olmuştur.

Misyonu ile gençlerimizi yaşayacakları ve yönetecekleri çağın donanımıyla geleceğe hazırlarken bir yanıyla da milletin, devletin, bayrağın ve vatanın sevdalısı gençler olarak yetişmelerine, büyümelerine zemin hazırlamaktadır. Biz buralarda salt bir öğretmen ya da okul tavrıyla bir eğitim – öğretim anlayışını benimsemiyoruz. Her iki ayağı da dengede tutmaya, birlikte yürütmeye, yönetmeye gayret ediyoruz. Kültürel erozyonun had safhada olduğu bir çağda gençlerimize bizi biz yapan, bizi millet yapan değerlerimizi anlatma ve öğretme konusunda sorumluluk üstlenmeye başladık. Kişisel yeteneklerinin, sanatsal kabiliyetlerinin ortaya çıkması hususunda gençlerimize katkı sağlıyoruz”

Aile Eğitim Merkezi’nin bugüne kadar yerinin olmamasına rağmen hizmetleri ile 35 bin kadına ulaştığını dile getiren Külcü, Engelli Eğitim Merkezi ve Buhara Rehabilitasyon Merkezi’nin ise Türkiye’de örneğinin olmadığını anlattı.

“ENGELLİ EĞİTİM VE BUHARA KÜLTÜR MERKEZİ YÜZAKIMIZ”

Çorum’da Belediye’nin yüz akı hizmetlerinden birinin bu iki merkez olduğunu anlatarak buradan 630 engelliden 196’sının faal olarak yararlandığını, konuşmayı bilmeyen engellilerin artık şarkı bile söyleyebilir duruma gelmesinin kendilerini de mutlu ettiğini söyleyen Külcü, sosyal devlet olma bilincinin bir yansıması olan bu hizmetler sayesinde evlerine hapsolan çocukların ve ailelerinin yaşama sevincine kavuştuğunu vurguladı.

Buhara Kültür Merkezi’ndeki hizmetleri de anlattıktan sonra Tesisler Müdürlüğü kapsamında yaptıkları çalışmalarla “Mutlu Aileler Mutlu Şehirler” başlıklı ödülü Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’dan Başbakanlığı döneminde, daha sonra ise AK Parti Genel Merkezi tarafından da Buhara Kültür Merkezi nedeniyle ikinci ödülü aldıklarını vurgulayan Külcü, önümüzdeki 5 yıllık dönemde ise içerisinde konservatuarın da bulunduğu büyük bir Kültür Merkezi yapma hedeflerinin bulunduğunu, bunun planlamasının önümüzdeki dönemde yapılacağını, arsa sorunu yaşadıkları Gülabibey Mahallesi Kadın Kültür ve Sanat Merkezi’nin inşaatına da birkaç ay içinde başlamayı hedeflediklerini kaydetti.

“MEMNUNİYET ORANI % 75”

Belediye Başkanı Külcü, AK Parti Genel Merkezi’nin yaptığı memnuniyet anketinde yüzde 75 memnuniyet oranını da önemsediklerini, ancak bunu daha yukarılara çıkarmak için çalışmalarını sürdürdüklerini sözlerine ekledi. Külcü ayrıca memnuniyet anketinde vatandaşlara sorular sorulara göre kentin en büyük sorununun trafik olduğunu bildiklerini dile getirdi.

(Volkan SINAYUÇ)

Editör: TE Bilisim