Devlet Tiyatrosu Salonu’nda yapılan anma programına Birleşik Kamu İş Başkanı Hasan Kütük, CHP Ankara Milletvekili İzzet Çetin ve Çorum Milletvekili Tufan Köse’nin konuşmacı olarak katıldı.
Anma programının açılışında konuşan Eğitim İş Şube Başkanı İlhan Yaşar, “Bundan tam 22 yıl önce alçakça bir saldırı ile katledilen, Atatürk Devrimlerinin ve tam bağımsız Türkiye’nin yılmaz savunucusu; laikliğin, özgürlüğün kısacası aydınlanmanın cesur kalemi araştırmacı yazar Uğur Mumcu'yu bir kez daha özlem ve saygıyla anıyoruz” dedi.
Uğur Mumcu’nun sadece gazeteci kimliği ile değil, antiemperyalist duruşu ve ülkemiz üzerinde oynanan karanlık oyunların, ortaya çıkarılması noktasında halkımızın hafızasında ve gönlünde yerini aldığını kaydeden Yaşar, “Uğur Mumcu, araştırmacı gazeteciliğin öncü ismi olarak, ülke tarihindeki karanlık olayların ve ilişkilerin üzerine korkusuzca giden yazılarıyla her zaman hatırlanacaktır.
O basın özgürlüğünü bugünde olduğu gibi medya patronlarına yaranmak ya da iktidara yamanarak makam-mevki kapma olarak görmeyip halkın haber alma hakkı ve özgürlüğü olarak görmüştür.
Uğur Mumcu bu ülkenin aydını, bu ülkenin vicdanı, bu ülkenin sesi olmaya çalışmıştır. Onu ne 12 Mart faşizmi ne de 12 Eylül faşizmi durdurabilmiştir. 12 Eylül sonrasının solcu döneklerine inat devrimci duruşuna inatla devam etmiştir.
Uğur Mumcu, işbirlikçi sermayenin basın ayağını oluşturan gazetecilerden tabii ki farklı idi. Çünkü o, bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olunamayacağını söyleyen araştırma sonuçlarını korkmadan açıklayabilen korkusuz bir devrimciydi” şeklinde konuştu.
(Taner ŞİMŞEK)
Editör: TE Bilisim