Postane’den TBMM’ye faks çeken Eğitim İş Şube Başkanı İlhan Yaşar, “Laiklik ilkesinin yeni anayasada yer almaması gerektiğine yönelik ifadeleriniz kamuoyunda endişe ile karşılanmıştır. Konuşmanızın bir bölümünde de laikliğin bir tarifinin olmadığından bahsetmişsiniz. Öncelikle belirtmek gerekir ki laikliğin bir tarifi vardır. Laiklik, devletin müdahalesi olmaksızın, ülkede yaşayan yurttaşların özgürce bir dine ait inançlarını yaşaması, özgürce ibadet edebilmesidir. Bunun yanında başka dine mensup yurttaşlara ve de herhangi bir dine mensup olmayan yurttaşlara da aynı özgürlüğün sağlanmasının güvencesidir” dedi.
Demokratik ve çağdaş devletlerin artık vazgeçilmez temel niteliklerinden kabul edilen laiklik kavramının masa başında yazılan ayrıntı ya da tesadüfi bir unsur olmadığını belirten Yaşar, şu açıklamayı yaptı:
“Tüm bu hususları siz vekile hatırlatmak da asil olarak bizlere düşmüştür.
Bildiğiniz üzere Anayasamızın ilk üç maddesinde devletin niteliklerinden biri olarak yer alan laik ilkesinin, yine Anayasamızın 4. Maddesinde değiştirilemeyeceği ve değiştirilmesinin dahi teklif edilemeyeceği açıkça yer almıştır.
Diğer yandan "Devletin varlığı ve bağımsızlığını vatanın ve milletin bölünmez bütünlüğünü, milletin kayıtsız ve şartsız egemenliğini koruyacağıma; hukukun üstünlüğüne, demokratik ve laik Cumhuriyete ve Atatürk ilke ve inkılaplarına bağlı kalacağıma; toplumun huzur ve refahı, milli dayanışma ve adalet anlayışı içinde herkesin insan haklarından ve temel hürriyetlerden yararlanması ülküsünden ve Anayasaya sadakattan ayrılmayacağıma; büyük Türk milleti önünde namusum ve şerefim üzerine andiçerim". şeklinde ettiğiniz yeminin içerisinde, laik Cumhuriyete bağlı kalacağınıza dair büyük Türk Milleti önünde namusunuz ve şerefiniz üzerine andiçmiş bulunmaktasınız.
Ancak Türkiye Cumhuriyeti yurttaşlarının yaşam tarzının en önemli unsurlarından olan laikliğin kaldırılması talebinizin, vekili bulunduğunuz egemenliğin kayıtsız şartsız sahibi olan millet tarafından kabul görmesi olanaksızdır. Egemenliğin asıl sahibinin iradesinin aksine yönelik gösterdiğiniz bu tutum ve düşünceleriniz, meşruiyetinizin kaynağı olan anayasaya aykırı davranışlarınız nedeniyle bulunduğunuz makamdaki görevinize devam edemeyeceğinizi düşünüyoruz.
Laiklikten uzak hiçbir fikriyatın Gazi Meclis’te yer bulamayacağı inancımız doğrultusunda sizi Meclis Başkanlığı ve milletvekilliği görevinizden istifa etmeye davet ediyoruz.”
(Haber Merkezi)
Editör: TE Bilisim