Eğitim Sen Çorum Şube Başkanı Mehmet Öztürk, Milli Eğitim Bakanlığı’nın sorunlara çözüm üretmekten çok, yeni sorunlar yaratan politika ve uygulamalarıyla başta öğrenciler, eğitim emekçileri olmak üzere velileri sürekli mağdur ettiğini belirtti.
Daha önce girdikleri sınavlarda müdür olan çok sayıda okul müdürünün MEB’de görev alan ve tamamına yakını “siyasal kadro” olarak atanan üst düzey yöneticilerin verdiği puanlarla değerlendirildiğini kaydeden Öztürk, “AKP il ve ilçe başkanları ile kurulduğu ilk günden bu yana iktidarın memur kolları gibi çalışan Eğitim Bir Sen’in ortak mesaisi ile yapılan değerlendirmeler sonucunda Türkiye'deki her 10 müdürden 8 tanesi artık Eğitim Bir Sen üyesi olmuş, müdür yardımcıları da benzer bir mantık üzerinden görevlendirilmeye başlanmıştır” dedi.

“ÜNİVERSİTELERDEKİ BASKI VE HUKUKSUZLUK GİDEREK ARTIYOR”
Üniversitelerde eleştirel düşünce ve ifade özgürlüğü yok edilmek istenmektedir. Disiplin yönetmelikleri ve güvencesiz istihdam modelleri ile işten atma uygulamalarına giden yolu açmıştır. Üniversite yönetimlerinin hukuku yok sayan uygulamalarına daha fazla tanık olmak ise kaygılarımızın artmasına neden olmaktadır. Yakın zamanda olan bitene baktığımızda ise Çorum Hitit Üniversitesi'ndeki öğretim görevlesi üyemiz Oya Yağcı imzasız bir mektupla, hukuka aykırı biçimde işine son verilmiştir.

ÖZEL EĞİTİM HİZMETLERİNDE YAŞANAN PROBLEMLER
İlimizde özel eğitim gereksinimi olan çocuklara yönelik hizmet veren 5 adet okul bulunmaktadır. Bu okulların fiziki yapısı ve donanımı özel eğitim gereksinimli çocukların ihtiyacını karşılamaktan uzaktır.

ÖĞRETMENLERİN NORM KADRO SORUNLARI
Son olarak 4+4+4 sisteminin uygulanması sonrasında görüldüğü gibi, bugüne kadar defalarca değiştirilen ve on binlerce öğretmeni mağdur eden norm kadro sisteminin artık fiilen çökmüştür. Okul dönüştürme ve ilişkilendirmelerinde öğretmenlerin yaşadığı norm kadro sorunu devam etmektedir.

“DERS SAATLERİ ARTIRILMASI EĞİTİMİN NİTELİĞİNİ ARTIRMIYOR”
4+4+4 kademeli eğitim sistemi ile birlikte ilk ve ortaokulun bir arada olduğu okullarda teneffüslerin 10 dk düşürülmesi ile birlikte öğrenciler ciddi sorunlar yaşanmaktadır. Öğrenciler merdivenden inip bahçede oynayamamadan, dinlenemeden, tuvalet ihtiyacım karşılayamadan zil çalmaktadır. Böyle bir sistemde eğitimde niteliksel bir dönüşüm gerçekleştirmek mümkün değildir.
Ders sayısının artırılması ve okullarda ikili öğretim olması nedeniyle sabah 7.30 dan akşam 18.30' a kadar çift vardiyalı eğitim devam etmektedir. Bu durum ortadan kaldırılmalıdır.

“MÜLTECİ ÇOCUKLARIN SORUNLARI GİDERİLMELİDİR”
Uluslararası hukukun genel bir prensibi olarak yürürlükte olan her anlaşma, bu anlaşmanın tarafları için bağlayıcıdır. Bu nedenle mültecilerin hem 1951 Tarihli Mültecilerin Hukuki Statüsüne Dair Cenevre Sözleşmesi ve 1967 Tarihli Mültecilerin Hukuki Statüsüne Dair Protokol' den, hem de diğer uluslararası belgelerden doğan bir takım hakları vardır. Bu çocuklarla ilgili sorunlar giderilmeye çalışılsa da sorunları giderilememiştir.”
(Taner ŞİMŞEK)
Editör: TE Bilisim