Ümit Kocasakal, Anayasa değişikliği teklifini, “Meclis’in ilgası, milli egemenliğin gaspı ile tek adam devri ve anayasal görünümlü bir diktatörlük ilanına dair kanun teklifi” diye niteledi.

“Böyle bir değişikliğe onay veren milliyetçi olamaz. Bu bir başkanlık sistemi değil, başkancı bir reislik sistemidir” diyen Ümit Özdağ ise Meclis’te yapılacak oylamayı bıçak sırtında gördüğünü de söyledi.

Birgül Ayman Güler de, değişiklik teklifi ile askeri yargı, Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreterliği ve hükümetin ortadan kaldırıldığını, Meclis’in ise çok küçük bir alana sıkıştırıldığını ifade etti.

Çorum eski Valisi, emekli Anayasa Mahkemesi Üyesi Mustafa Yıldırım, "Türk Tipi Başkanlık” adı altında, tam bir “diktatörlük” veya “hanedanlık” sisteminin getirilmeye çalışıldığını öne sürdü.

“Birlikte Türk Milletiyiz” Hareketi' tarafından Ankara’da, Türkiye Barolar Birliği Konferans Salonu’nda düzenlenen "Başkanlık Sistemi ve Milli Egemenliğimiz" konulu panele, Mustafa Yıldırım başkanlık etti.

Panelin konuşmacıları ise, İstanbul Barosu’nun  önceki Başkanı Ümit Kocasakal, MHP’den ihraç edilen Milletvekili Prof.Dr. Ümit Özdağ ve CHP eski Milletvekili Birgül Ayman Güler idi.

Panelde, AKP ve MHP’nin ortaklaştığı anayasa değişikliği teklifi şiddetle eleştirildi.

“BİR KİŞİYE OYUNCAK TASARLIYORUZ”

 Cumhuriyet’in haberine göre, paneli yöneten Çorum eski Valisi ve emekli Anayasa Mahkemesi Üyesi Mustafa Yıldırım, "Türk tipi denilen başkanlık sistemi, tam bir diktatörlük veya hanedanlık” derken, eski İstanbul Barosu Başkanı Ümit Kocasakal da, "Biz bir kişiye en güzel oynayabileceği bir oyuncak tasarlıyoruz" diye konuştu.

YAPILAN ŞEY REJİM DEĞİŞİKLİĞİ”

Eski AYM Üyesi Mustafa Yıldırım, TBMM’ye sunulan anayasa değişikliğine tepki göstererek “Böyle bir şeyin dünyada örneği yok. Yapılan şey rejimi değiştirmek, egemenliği halktan alıp tek kişiye vermektir. Bu bir başlangıç. Eğer anayasa değişikliği kabul edilirse sonrasında ilk 4 madde değiştirilecek, laiklik ve Atatürk anayasadan çıkarılacaktır” dedi.

“MECLİS İLGA EDİLİYOR”

Eski İstanbul Barosu Başkanı Ümit Kocasakal, 316 AKP milletvekilinin imzası ile TBMM’ye “Türkiye Cumhuriyeti Anayasasında Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi” adıyla sunulan önergenin gerçek adının “Türkiye Cumhuriyeti’nin 1923 ile kurulan rejiminin değiştirilmesi, Meclis’in ilgası, milli egemenliğin gaspı ile tek adama devri ve anayasal görünümlü bir diktatörlük ilanına dair kanun teklifi” olduğunu söyledi.

Anayasa değişikliği önergesinin “örtülü bir af kanunu” olduğunu vurgulayan Kocasakal, “Bugüne kadar işlenen anayasayı ihlal suçları ve anayasanın ilgaya teşebbüs suçlarının af kanunudur” diyerek önergeyi eleştirdi.

“BENİM GENEL BAŞKANIM DEĞİL”

Başkanlığa karşı çıktığı için partisi MHP’den ihraç edildiğini belirten Milletvekili Ümit Özdağ, “Böyle bir değişikliğe onay veren milliyetçi olamaz. Bu bir başkanlık sistemi değil, başkancı bir reislik sistemidir” dedi.

Özdağ, bir panel katılımcısının “Başkanınız Bahçeli onay veriyor ama” diye seslenmesine ise “Benim genel başkanım değil efendim. Şu anda MHP’nin bir genel başkanı olmadığına inanıyorum” diyerek yanıt verdi.

Özdağ, AKP ve MHP milletvekillerinin sayısının toplamda 350 yaptığını, MHP’den 4 ismin kendisiyle birlikte “hayır” oyu vereceklerini açıkladığını ve bunun dışında 10 MHP’linin de “hayır” oyu vereceğini kendisine ilettiğini söyledi. AKP’de ise anayasa değişikliği teklifine imza atsa bile 5 milletvekilinin “hayır” oyu vereceğini şimdiden kendisine söylendiğini ve bu sayının 20’ye çıkabileceğini ifade eden Özdağ, Anayasa değişikliği oylamasının “bıçak sırtında” olduğunu belirtti.

“AYIPLI BİR METİN”

Eski CHP Milletvekili Birgül Ayman Güler de değişiklik teklifi ile askeri yargı, Cumhurbaşkanlığı Sekreterliği ve hükümetin ortadan kaldırıldığını belirterek, aslında Meclis’in de ortadan kaldırıldığını savundu.

Güler, “Meclis çok küçük bir alana sıkıştırılıyor. 200 yıllık bir gelenekle bizde idare kanunla düzenlenir. Bu değişiklik ile cumhurbaşkanına bütün devlet teşkilatını kurma ve kaldırma yetkisi verilerek ‘idari devlet’ kurulmaya çalışıyor” ifadesini kullandı.

(Haber Merkezi)

Editör: TE Bilisim