Türk Eczacıları Birliği 45. Bölge Çorum Eczacı Odası tarafından, 25 Eylül Dünya Eczacılık Günü kapsamında, eşdeğer ilaç konusunda kamuoyunda farkındalık oluşturmak ve halkı bilinçlendirmek amacıyla bir etkinlik düzenlendi.

Hürriyet Parkı önünde dün gerçekleştirilen etkinliğe İl Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Ömer Sobacı ve 45. Bölge Çorum Eczacı Odası Başkanı Sönmez Çalışkan’ın yanı sıra çok sayıda eczacı katıldı.

Etkinliğin açış konuşmasını yapan İl Sağlık Müdürü Ömer Sobacı, muadil ilaç konusunda yurttaşların rahat olması gerektiğini belirterek, “Eşdeğer ilaca sahip çıkmak, millî servete sahip çıkmaktır.” dedi.

Ardından söz alan 45. Bölge Çorum Eczacı Odası Başkanı Sönmez Çalışkan, 25 Eylül Dünya Eczacılık Günü kapsamında İl Sağlık Müdürlüğü’nün katkılarıyla hazırladıkları “Eşdeğer ilaç yanlış ilaç değildir” temalı afişleri, Çorum’un pek çok noktasındaki billboardlarda yurttaşlara ulaştırdıklarını, ayrıca bu görselleri AHL Park Alışveriş Merkezi’ndeki billboardlarda, tüm Aile Sağlığı Merkezleri’nde, hastanelerde ve eczanelerde halkın dikkatine sunduklarını söyledi.

Eşdeğer ilaçların; X etken maddesini içeren piyasaya ilk çıkan ilaç ile aynı etken maddeyi, aynı miktarda içeren, aynı farmasötik özelliklere sahip, hasta üzerinde aynı tedaviyi sağladığı yapılan biyoeşdeğerlilik çalışmalarıyla kanıtlanmış ilaçlar olduğunu belirten Sönmez Çalışkan, “Piyasaya ilk çıkan ilacın patent hakkından dolayı; eşdeğeri, başka bir ilaç firması tarafından belirli bir süre piyasaya verilememektedir. Bu koruma süresi boyunca da hastalarımız bu ilacın ismini hafızalarına kazımakta, hekimlerimizden uygun endikasyonlarda bu ilacı tercih ede ede, elleri bu ilaçları yazmaya alışmaktadır. Hekim için, hastanın tedavisinin tamamlanması önemlidir. Ülkemizde hekim reçeteye etken madde ismini yazamadığı için; ticari ilaç ismi seçmekte, eczacı da reçetedeki ilaç piyasada yoksa veya rafında hâlihazırda bulunmadığında, hastasının tedavisinin aksamaması adına eşdeğer ilacı tercih edebilmektedir. Eczacının eşdeğer ilaç vermesi, devletimiz tarafından kanunen de kendisine yetki olarak verilmiştir. Zaten diğer ülkelerde hekimler, hastanın teşhisini koyduktan sonra, tedavisi için gerekli etken maddeyi reçeteye yazmakta, eczacı da kamu yararı ve hasta çıkarını önleyerek eşdeğer olan herhangi bir ticari isimli ilacı hastaya vermektedirler.” diye konuştu.

Günümüzde pek çok ülkede, kamu maliyesinde tasarruf sağlamak amacıyla eşdeğer ilaçlara yönelik desteğin bir devlet politikası hâline geldiğini hatırlatan Çalışkan, konuşmasına şöyle devam etti:

“Bugünlerde ülkemiz üstünde dış güçler tarafından oynanan oyunları da zaten birlik-beraberlik ve milli üretimle bertaraf edeceğimiz aşikâr. Sağlık Bakanlığımızın da yerli ilaç noktasında bu yönde demeçleri mevcut olup; eşdeğer ilacın desteklenmesi, bir yandan kamu harcamalarında tasarruf sağlarken, bir yandan da uluslararası rekabet gücümüzü artırıp, ihracat potansiyelimizi artırmaktadır. Yani eşdeğer ilacı; eczacılarımız kadar, hem hekimlerimiz, hem de halkımız sahiplenmelidir. Bu milli bir davadır.

Ülkemizde Sağlık Bakanlığımızca ruhsatlandırılan ve piyasaya çıktıktan sonra da Bakanlık tarafından belirli kriterlere dayanılarak sıkı olarak denetlenen ve ruhsat sonrası yaşanan olumsuz bir değişim varsa ruhsatın askıya alınması, dahası iptal edilmesi söz konusu olan ilaçlar hakkında; hiçbir bilimsel dayanağı olmadan etkisiz olduğunu savunmak hem haksızlık hem de Sağlık Bakanlığı’nın, 18.06.2009 tarih ve 43081 no’lu genelgesine göre hukuken suçtur. Dolayısıyla eczacınızın reçetede yazan ilaç yerine eşdeğer ilaç vermesi; hem bilimsel yönden, hem de hukuken doğrudur.”

“İNTERNETTEN İLAÇ

SATIN ALMAYIN!”

Çorum Eczacı Odası Başkanı Sönmez Çalışkan, internet üzerinden satışı yapılan ürünlerdeki tehlikeye de dikkat çekerek, “Sağlık Bakanlığımızdan onaylı ilaçlar yüzde 100 kaliteli, etkin ve güvenlidir. Bu Bakanlık ruhsatlı ilaçlar, sadece birinci basamak sağlık sunucusu yani aynı zamanda kamu yararına hizmet sunan kuruluş niteliğindeki eczanelerde satılabilmektedir. Sağlık Bakanlığı onaylı ilaçların kanunen; ne reklamı yapılabilir, ne de televizyon veya internet satışı yapılabilir. Sağlık Bakanlığı’nın sıkı denetimi olmadan piyasaya çıkan ve internet satışı yapılan ilaç dışı ürünlerin birçoğunda; etkinlik, kalite ve güven sorunu vardır. Bazen de sahte ürünler piyasaya verilerek, hastanın hem sağlığı ile hem cebi ile oynanmaktadır. Bu sebeple anne-bebek sağlığı başta olmak üzere; bitkisel ürünler de dâhil, sağlık için kullanılan ilaç dışı tüm ürünler, eczacı gözetiminde ve danışmanlığında eczanelerden tedarik edilmelidir. Eğer konu ilaç ise eczacınıza danışın ve güvenin.” şeklinde konuştu.

45. Bölge Çorum Eczacı Odası Başkanı Sönmez Çalışkan, organizasyona katkılarından ötürü İl Sağlık Müdürü Opr. Dr. Ömer Sobacı ve eşdeğer ilaç konusunun hekim ayağında uygulanması noktasında destek sözü veren Çorum Tabip Odası Başkanı Opr. Dr. İsmail Çağatay Çağlar’ın yanı sıra afişler için AHL Park AVM billboardlarını tahsis eden Ahlatcı Holding’e teşekkür etti.

Etkinlik, basın açıklamasına katılan eczacıların yurttaşlara çiçek ve eşdeğer ilaç konulu afiş dağıtımıyla sona erdi.

(Recep SERBES)

Editör: TE Bilisim