Anitta Otel’de gerçekleştirilen “Eczacılıkta Muvazaa ile Etkin Mücadele Çalıştayı”nda konuşan Gürsöz, muvazaanın sağlık konusunu sıkıntıya sokan konulardan biri olduğunu ifade ederek, “Bir sağlık meselesi nasıl başka bir insana devredilebilir. Bizler insanlara karşı sorumluyuz” dedi.

Günlük 2 milyon 200 bin civarında hastanelere müracaat olduğunu ve bunun 1 milyon kadarının reçete ile sonuçlandığını anlatan Dr. Hakkı Gürsöz, yine günlük 5-6 milyon kutu ilacın da eczacıların eliyle hastalara ulaştırıldığını söyledi. İnsanların sağlığını ilgilendiren bir sorumluluğun başkasına devredilmesinin doğru olmadığını kaydeden Gürsöz, “Özellikle yeni mezun olan eczacılarımız işyeri açma maliyetinin yüksek olması nedeniyle diplomalarını kiralama yoluna gidebiliyorlar. Eczacılık tüccarlık değildir. Ahlaki ve etik kurallar içerisinde sürdürülmesi gerekir” dedi.

Türkiye’de geçen yıl 100 kadar eczanenin muvazaa tespiti ile kapatıldığını belirten Gürsöz, başka eczanelerin de bunlar nedeniyle töhmet altında kaldığını ifade etti. Kurallar konulduğunu, irade konusunda da sorun olmadığını anlatan Gürsöz, bunun ucu nereye kadar giderse gitsin mücadele etmeye kararlı olduklarını söyledi. Son muvazaalı eczane kapanana kadar mücadelenin devam edeceğini ve bu konuda eczacıların kendilerine yardımcı olması gerektiğini anlatan Gürsöz, “Uygulamadaki sıkıntıları da birlikte aşacağız” dedi.

“İLAÇ TEDARİK SORUNU YOK”

Son zamanlarda ilaç tedarik sorunu tartışmalarının bulunduğunu anlatan Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu Başkanı Dr. Hakkı Gürsöz, gerçekte böyle bir sorunun bulunmadığını ve konunun spekülatif hale getirildiğini anlattı. İnceleme yapıldığında Ocak ayında üreticinin diğer aylara göre daha çok ilaç verdiğinin görüldüğünü belirten Gürsöz, hangi eczanede ne ilaç var öğrenilebilmesi için bir çalışma yürüttüklerini, isteyenlerin aradığı ilacın hangi eczanede bulunduğunu internetten öğrenebileceğini söyledi. Bu sorgu ekranını eczanelerin de kullanabileceğini söyleyen Gürsöz, eczacıların da depolardaki stok durumunu görebileceğini izin alınmasının ardından bu sistemi kullanıma açmaya hazır olduklarını belirtti.

“YERLİ İLAÇ ÜRETİMİ YOLDA”

İlaçların özellikle Türkiye’de üretilmesi için çalışmalarının sürdüğünü belirten Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu Başkanı Dr. Hakkı Gürsöz, ilaç firmaları ile görüşmelerinin devam ettiğini ve hedeflerinin bu firmaların üretimi Türkiye’de yapmalarını sağlamak olduğunu söyledi. Türkiye’de ilaç üretemeyeceğini söyleyen firma olduğunda ilacın muadilini üreten başka bir firma ile görüştüklerini belirten Gürsöz, 500 ithal ilacın 15 aylık süredeki Türk Lirası karşılığının 2 milyar 500 bin lira olduğunu, bu ilaçların Türkiye’de üretilmesinin ekonomi açısından da iyi olacağını söyledi. (Erkan BAYATLI)

Editör: TE Bilisim