Etkinlikte meslektaşlarıyla bir araya gelen TEB Genel Sekreteri Harun Kızılay, Türkiye’de 24 bin 500 noktada hizmet sunduklarını belirterek, 2014 yılında 1,9 milyar kutu ilacın eczacılar tarafından yurttaşlara ulaştırıldığı bilgisini verdi.
Harun Kızılay, 2012 yılında yapılan yasal bir düzenlemeyle her 3500 kişiye 1 eczacı sınırlaması getirildiğini anımsatarak, Türkiye’deki eczanelerin yüzde 43’ünün Marmara, Ege ve Akdeniz bölgelerinde yığıldığını söyledi.
Eczacıların yaşadığı ekonomik sıkıntıların ülkedeki halk sağlığını da olumsuz etkileyeceğine dikkat çeken Kızılay, “Yaptığımız araştırmalara göre ülkemizde her 2 eczaneden biri ekonomik olarak sıkıntılı. Havan eczacılığından ilaç danışmanlığına geçen eczacılık mesleği, maalesef halkımıza bu danışmanlık hizmetini sunmakta güçlükler yaşıyor. Son 11 yıldır eczacıların ücret tahsildarlığı yapmaktan, ilaç danışmanlığına vakti kalmıyor. Önümüzdeki süreçte İlaç Yönetim Uzmanlığı’na evrilecek olan mesleğimizin önündeki bürokratik engellerin bir an önce kaldırılması gerekiyor.” şeklinde konuştu.
(Recep SERBES)
Editör: TE Bilisim