Sağlık Bakanlığı ile ilaç firmaları arasındaki kur pazarlığının bedelinin her sene mağdur olan hastalar tarafından ödendiğini kaydeden Çalışkan, “Asılsız ve dayanaksız haber yapan ulusal basın sayesinde de eczacılarımız haksız yere töhmet altında kalmaktadırlar” dedi.

“BENİM ECZACIM HASTASINI MAĞDUR ETMEZ”

Eczanelerin elinde ilaç varken hastasına “ilaç elimde yok” demeyeceğini belirten Çalışkan, “Bu hem eczacımın ettiği yeminine, hem vicdanına, hem de üzerine yakıştırılmaya çalışılan salt ticarethane mantığına ters. Eczacımın, süreklilik arz eden hizmetinde elinde var olan ilacını hastasına vermeme gibi bir lüksü yoktur” şeklinde konuştu.

Basına yansıyan 32 eczanenin stok yaptığı bilgisine yanlış diyemeyeceğini vurgulayan Çalışkan, Sağlık Bakanlığı’nın sahip olduğu İlaç Takip Sistemi (İTS) sayesinde hangi firmada, hangi depoda ve hangi eczanede hangi ilaçtan kaç tane olduğunu görebildiğini belirtti. Her sektörde etik olmayan insanların olabileceğini fakat ülkemizin dört bir yanında gece-gündüz her türlü şartta, fedakârca sağlık hizmeti sunan 26 binden fazla eczacının 32 eczane yüzünden karalanmasının büyük bir haksızlık olduğunu vurguladı.

Hipertansiyon, diabetes mellitus, ülseratif kolit, kuru göz hastalığı başta olmak üzere; özellikle yabancı menşeili ilaç firmalarının ürettiği ilaçlarda ve hammaddesini yurtdışından tedarik eden yerli ilaç firmalarının birçok grup ilacında zam beklentisinden kaynaklı tedarik sorunu yaşandığını dile getiren Çalışkan, yaşanan mağduriyetin müsebbibi olmadıklarını, aksine hastasına ilacını verememenin ve haddini aşan bazı ulusal basının dayanaksız genellemesi sonucu iftiraya maruz kalmanın zorluğunu yaşadıklarını belirtti.

“HER SENE TEKRARLAYAN BİR KISIR DÖNGÜ”

Her sene başından Şubat ayının sonlarına kadar yaşanan ilaç tedarik sorununun sebebini açıklayan Çalışkan, “Sağlık Bakanlığı koordinatörlüğünde oluşturulan fiyat değerlendirme komisyonunun, ilaç fiyatlarında baz alınan euro kurunu sene başında belirlemesi fakat yeni fiyatın 45 gün sonra uygulamaya geçmesi dolayısı ile de bu süreçte adı geçen haksız kazanççılara fırsat verilmesi. Çözüm ya kurun belirlenip hemen uygulamaya geçilmesi ile ya da yapılacak kur farkının bir seferde değil de seneye eşit oranlarda bölünerek periyodik zam geçişi yapılması ile sağlanabilir” dedi.

“HAMMADDE ÜRETİMİ MİLLİLEŞMELİ”

Çorum Eczacı Odası Başkanı Ecz. Sönmez Çalışkan, “Ayrıca her konuda olduğu gibi ilaç hammadde üretimi de millileşmeli ve desteklenmeli ki dışa bağımlılık azaltılabilsin, böylece ilaç fiyatı dışa bağımlılıktan kurtulsun, dolayısı ile döviz kurundan bağımsız hale gelsin” ifadelerini kullandı.

Bu konuda Türk Eczacıları Birliği’nin AR-GE merkezinden de yararlanılabileceğini dile getiren Çalışkan, sayısı arttıkça eğitim kalitesi düşmeye başlayan Eczacılık Fakültelerinin birer AR-GE merkezine dönüştürülmesi ile de yerli ilaç üretimine ivme kazandırılabileceğini ve dışa bağımlılıktan kurtulunabileceğini sözlerine ekledi.

Çalışkan, “Sonuç olarak; ilaç hammadde piyasasının % 95’i çok uluslu firmalarda olunca ilaç fiyatları da döviz kurundan etkilenmekte, hele de ilaca zam geleceği aşikar olan bu dönemde üreticin ilacı zamlı fiyat ile piyasaya sunma planı ile hastalarımız mağdur olmaktadır.

Genele oranı %1 gibi düşük olan eczaneler yüzünden tüm onurlu meslektaşlarımın zan altında bırakılmasına zemin oluşturan raiting meraklısı bazı ulusal basını da kınıyor, halkı doğru bilgilendirme gibi görevleri olduğunu kendilerine hatırlatıyorum” dedi.

Hasta yoğunluğunun arttığı bu dönemde eczanelerin ilaç alımlarının artmasının normal olduğunu, eğer elinde ilaç var ve hastaya satılmıyorsa o zaman sorun teşkil ettiğini, bu meslektaşlarını zaten savunmayacaklarını, kendi bölgelerinde tespiti halinde tüm meslektaşlarını zorda bırakan bu eczanelere kendilerinin de işlem yapacaklarını vurgulayan Çalışkan, Şubat’ın sonunu bulacak bu süreçte ilaç tedarikinde sorun yaşayan tüm vatandaşların bulamadığı ilacı Eczacı Odası’na iletmeleri ile Çorum’daki tüm eczanelerden veya Türkiye genelindeki depolardan teminini sağlamaya çalışmaktan gurur duyacaklarını sözlerine ekledi. (Haber Merkezi)

Editör: TE Bilisim