Ebelere her zamandan daha fazla ihtiyaç olduğunu belirten Çiftçi, “Dünyanın birçok ülkesinde saygın bir meslek olarak kabul gören ebelik, ülkemizde halen daha yardımcı sağlık hizmetleri sınıfında yer almakta ve hak ettiği saygınlığı görememektedir. Ebeler, bu günü yaşadığı mesleki sıkıntıların gölgesinde buruk kutlamaktadır” dedi.

Sağlıkta dönüşümle birlikte mesleklerin yok edilme süreci hızla devam ettiğini, bu nedenle ebelik meslek mensuplarının bir an önce mesleklerine sahip çıkmak için meslek yasası ve uzmanlaşma sürecine destek vermeleri gerektiğine dikkat çeken Yalçın Çiftçi, mesajında şunları söyledi:

“EBELERE İHTİYAÇ HER ZAMANKİNDEN DAHA FAZLA”

“Avrupa’da sezaryen doğumların tüm doğumlar içindeki oranı % 28’dir. Normal doğumların da % 98’i ebeler eşliğinde gerçekleşmekte, gebelik süresince tüm muayeneler ebeler tarafından yapılmaktadır. Ebeler, ancak risk durumunda kadın doğum hekimine yönlendirmektedir.

Sezaryen doğum oranlarını % 50’nin üstüne çıktığı Türkiye’de ise, ebelik ve hemşirelik mesleği birbirine çok geçmiş durumdadır. Yasal düzenlemeden kaynaklanan boşluklar nedeni ile ebelik mesleği görev, yetki ve sorumluluklarının belirsizliği halen devam etmektedir.

100 bin kişiye düşen ebe ve hemşire sayısı OECD ülke ortalaması bin 98 iken Türkiye’de bu sayı 257’dir. (Resmi rakamlar açıklanırken bile ebe ve hemşire sayıları içi içedir) Türkiye'deki ebe sayısının yetersizliği bizzat Sağlık Bakanı tarafından da doğrulanmıştır.

“DOĞUM EBENİN İŞİDİR”

Türkiye’de ebe sayısının artırılması, ebelik mesleği görev, yetki ve sorumluluklarının belirlenmesi; anne-bebek ölümlerinin azaltılmasında ve sezaryen doğumların önlenmesinde etkili olacaktır.

Sağlıkta dönüşümle birlikte mesleklerin yok edilme süreci hızla devam etmektedir. Bu nedenle ebelik meslek mensuplarının bir an önce mesleklerine sahip çıkmak için meslek yasası ve uzmanlaşma sürecine destek vermeleri gerekmektedir.

Emeğimizin karşılık bulduğu gelecek güzel günleri birlikte yaratmak dileğiyle; tüm meslektaşlarımın 5 Mayıs Dünya Ebeler Günü’nü kutlarız.” (Haber Merkezi)

Editör: TE Bilisim