Düvenci beldesinde uygulanan proje kapsamında Bahri Dağdaş Uluslararası Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü’nde görevli Karabuğday Islah Projesi Koordinatörü Dr. Ahmet Güneş tarafından üreticilere karabuğday hakkında bilgiler verildi.

Dr. Ahmet Güneş, insanların günlük enerjilerinin büyük kısmını et, yağ ve şeker içeriği yüksek gıdalardan sağlamalarıyla şişmanlık, kalp ve dolaşım rahatsızlıkları, diyabet ve bağırsak hastalıkları gibi bazı hastalıkların yaygınlaştığına dikkat çekerek, “Bu hastalıklara karşı önlem olarak; diyetlerin dikkatle seçilip düzenlenmesi ve günlük diyetlerde lif içeriği yüksek gıdaların bulundurulması önerilmektedir. Bu amaçla üzerinde durulan ve sağlıklı gıdalara olan ilginin ve bilincin artmasıyla Karabuğday önemi son yıllarda daha da artan bitkilerden bir tanesidir.” dedi.

Dr. Ahmet Güneş karabuğdayın insan ve hayvan beslenmesinde balözü bitkisi olarak, yeşil gübre toprak düzenleyicisi olarak ve rutin bakımından en zengin tıbbi bitki olarak kullanıldığına vurgu yaparak, glüten içermemesi sebebiyle özellikle çölyak hastaları tarafından vazgeçilmez bir ürün olduğunu söyledi.

Eğitimin ardından proje kapsamında üretim yapacak olan üreticilere ait 25 dekar alanda kurulan demanstrasyon parsellerinde karabuğday ekimi gerçekleştirildi.

(Recep SERBES)

Editör: TE Bilisim